Česká poslankyňa obvinila Zemana z velezrady

    0
    Prezident ČR Miloš Zeman s atrapou útočnej pušky na novinárov (Autor: ReproFoto: Twitter)

    Miloš Zeman nariadil v pondelok Bezpečnostnej informačnej službe (BIS), aby zistila, či sa na území ČR nevyvíjala alebo neskladovala nervovoparalytická látka novičok.

    Pravdepodobne novičokom bol v anglickom meste Salisbury 4. marca otrávený bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Rusko v reakcii na podozrenia, že s tým má niečo spoločné, uviedlo, že látka mohla pochádzať aj z Česka, Slovenska, Švédska alebo Veľkej Británie, čo predstavitelia všetkých uvedených krajín odmietli. V mene ČR ruské tvrdenia rozhodne odmietol rezort diplomacie. 

    “Som presvedčená, že prezident sa tej velezrady dopustil. Svojimi slovami nahráva Rusku, a nie istote ČR,” povedala Němcová, poslankyňa opozičnej strany ODS na utorkovej tlačovej konferencii v priestoroch snemovne. 

    Predstavitelia hnutia Starostovia a nezávislí v tejto súvislosti dokonca hovoria o podaní ústavnej žaloby na prezidenta pre velezradu. 

    Němcová však podľa vlastných slov nevie, či by bola prípadná žaloba v tejto kauze relevantná. “V politickej rovine máme jasno, v trestnoprávnej sa obávame, že podstata nebude taká, aby mohlo byť začaté konanie,” vyhlásila poslankyňa. 

    V súvislosti so Zemanovým pondelkovým nariadením tiež zapochybovala, či hlava štátu môže vôbec dávať úlohy BIS bez súhlasu vlády.

    - Reklama -