Mimovládky žiadajú reformy polície, prokuratúry a ústavného súdu

    0
    Zuzana Wienk (Autor: TASR)

    Organizácie Aliancia Fair-play, Via Iuris, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Liga za ľudské práva, Nadácia otvorenej spoločnosti, Nadácia Pontis a Nadácia Zastavme korupciu žiadajú novú vládu, aby urýchlene prijala konkrétne opatrenia, ktoré zabezpečia dôveryhodné vedenie polície a prokuratúry, nezávislosť polície od politických vplyvov, otvorenie prokuratúry verejnej kontrole i dôveryhodný ústavný súd.

    „Slovensko od vlády očakáva hlboké reformy inštitúcií zabezpečujúcich vymožiteľnosť práva a jeho platnosť pre všetkých bez rozdielu. Naše organizácie sľúbili pripraviť podrobné návrhy opatrení a budú ich dôsledne presadzovať, aby sa už nikdy v našej krajine nezopakovala podobná tragédia. Vláda to dlží Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej, ale aj všetkým občanom,” povedala Zuzana Wienk z občianskeho združenia Aliancia Fair-play.

    Iniciatíva „Chceme veriť“ predkladá novej vláde návrhy opatrení, ktoré by mohli prispieť k obnoveniu dôveryhodnosti polície, prokuratúry a ústavného súdu. Ich súčasťou je napríklad zrušenie bezdôvodnej odvolateľnosti policajného prezidenta, zriadenie nezávislej policajnej inšpekcie, rozšírenie práva navrhovať kandidáta na funkciu generálneho prokurátora aj na ďalšie subjekty, zmena zloženia Rady prokurátorov či zdokonalenie procesu preverovania a vypočutia kandidátov na ústavných sudcov.

    Iniciatíva “Chceme veriť” je reakciou takmer 200 občianskych aktivistov a slovenských osobností verejného života na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Iniciatívu podporilo na stránke www.chcemeverit.sk už vyše 5-tisíc občanov.

    - Reklama -