Vina Ruska stále nebola stopercentne potvrdená, vyšetrovanie pokračuje, vysvetľuje šéfka rakúskej diplomacie

    0
    Ministerka zahraničných vecí Rakúskej republiky Karin Kneisslová (Autor: TASR)

    Masívneho vyhostenia ruských diplomatov sa podľa utorkového vyjadrenia britskej premiérky Theresy Mayovej zúčastnilo asi 23 krajín, ktoré dohromady „vyexpedovali“ viac ako 115 osôb. K tejto aktivite sa pripojilo aj NATO, ktoré podľa informácií denníka The Guardian odobralo akreditáciu siedmim členom ruskej misie a ďalším trom žiadosť o akreditáciu odmietlo. Celkový počet osôb v ruskej misii pri NATO sa tak zníži z 30 na 20.

    Najviac ruských diplomatov, spolu šesťdesiat, vyhostili Spojené štáty, a to na osobný príkaz prezidenta Donalda Trumpa. Ten je pritom od vstupu do prezidentského úradu obviňovaný z náklonnosti k Moskve, jeho kritici okrem iného tvrdia, že s ruskou stranou spolupracoval už v rámci svojej predvolebnej kampane. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v reakcii na to obvinil Spojené štáty, že svojich európskych partnerov „vydierali“ v snahe prinútiť ich urobiť rovnaký krok.

    Rusko už v prvej fáze odpovedalo na vyhostenie svojich 23 diplomatov z Veľkej Británie rovnakým krokom. Teraz hrozí, že bude takisto reagovať aj voči ďalším krajinám. Zatiaľ sa Slovensko, Grécko, Portugalsko, Malta či Rakúsko sa hromadného vyhostenia ruských diplomatov nezúčastňujú. Švédsko, Nórsko, Maďarsko, Rumunsko, Macedónsko a pobaltské štáty vyhostili len po jednom ruskom diplomatovi.

    Rakúsky denník Die Presse podrobnejšie rozoberá dôvody, prečo sa k vyhosteniu ruských diplomatov nepripojila vláda Sebastiana Kurza. Ministerka zahraničia Karin Kneisslová (FPÖ) uviedla, že najprv treba celú záležitosť prešetriť. Zároveň však dodala, že aj keby sa potvrdilo zavinenie ruskej strany, postoj jej rezortu a celej vlády by sa zrejme nezmenil. V tejto fáze sa však ešte podľa Kneisselovej nenachádzame.

    „Vina Ruska ešte stále nebola stopercentne potvrdená a vyšetrovanie stále pokračuje,“ vysvetľovala šéfka rakúskej diplomacie, ktorá však v pondelok spoločne s kancelárom Sebastianom Kurzom vyjadrila súhlas s rozhodnutím Bruselu povolať z Moskvy na konzultácie svojho veľvyslanca. Až do prešetrenia prípadu vyčkáva aj Slovinsko, ktoré tak prijalo postoj svojho rakúskeho suseda. V rámci členských štátov EÚ vyhostila ruských diplomatov tesná nadpolovičná väčšina.

    Článok z Die Presse na svojom facebookovom profile uverejnil šéfredaktor denníka MF Dnes Jaroslav Plesl s komentárom: „V diskusii možno dobre vysledovať aktuálne nálady v Rakúsku…“ V debate pod článkom sa objavujú rozmanité názory, ale prevláda presvedčenie, že vláda sa rozhodla správne. „Obávam sa, že západné elity si želajú vojnu. Inak si hysterické konanie Európskej únie nedokážem vysvetliť,“ napísal napríklad carpe bello.

    Zdroj: Facebook/Jaroslav Plesl

    - Reklama -