Mafiáni… Pápež hovoril o falošných kresťanoch

    0
    Pápež František počas tradičného vianočné posolstva Urbi et orbi (Autor: TASR)

    “Po príklad nemusíme chodiť ďaleko: porozmýšľajme o tom, čo sa deje priamo tu doma (v Taliansku),” uviedol pápež, keď všeobecne hovoril o “falošných kresťanoch”, ktorí sú morálne skazení, hoci sa tvária ako počestní.

    “A čo takzvaní kresťanskí mafiáni? Nemajú v sebe nič kresťanského. Nazývajú sa kresťanmi, ale vo svojich dušiach nosia smrť, ktorú spôsobujú ostatným,” citovala pápeža agentúra Reuters.

    Mnoho členov organizovaných zločineckých skupín v Taliansku, ako je sicílska Cosa Nostra či kalábrijská 'Ndrangheta, sa považuje za súčasť náboženskej skupiny pripomínajúcej sektu. Najmä v menších mestách na juhu krajiny sa zúčastňujú na katolíckych sviatostiach, pravidelne navštevujú kostol a v niektorých prípadoch im pri páchaní trestnej činnosti pomáhajú i duchovní.

    Mesto Oppido Mamertina v Kalábrii sa v roku 2014 postaralo o rozruch, keď sa miestni obyvatelia počas tradičnej náboženskej procesie odklonili zo svojej trasy a prešli popri dome miestneho mafiánskeho bossa.

    V uplynulých rokoch 'Ndrangheta predstihla Cosu Nostru ako najobávanejšia a najbohatšia zločinecká skupina v Taliansku, ktorej väčšina peňazí pochádza z obchodovania s drogami. Svoje aktivity má tiež v zahraničí.

    - Reklama -