Slovenská diplomacia by mala prejaviť viac solidarity s Britániou, vraví poslankyňa Mosta-Híd

    0
    Katarína Cséfalvayová (Autor: TASR)

    “Mali by sme myslieť na to, kto je náš spojenec a priateľ, na ktorého pôde sa uskutočnil neakceptovateľný útok za použitia chemickej látky a podľa toho aj adekvátne reagovať. Doterajšia reakcia SR je len nevyhnutné minimum,” uviedla Cséfalvayová.

    Situácia okolo chemického útoku látkou novičok v Salisbury a diplomatickej odpovede EÚ a jej členských štátov naň bola hlavnou témou štvrtkového stretnutia predsedníčky parlamentného zahraničného výboru s veľvyslancom Británie na Slovensku Andrewom Garthom. “Veľvyslanec zdôraznil, že Spojené kráľovstvo bolo vždy spojencom SR v rámci EÚ aj NATO,” uviedla Cséfalvayová. Dodala, že pozvala britského veľvyslanca na zasadnutie výboru. 

    Slovenský veľvyslanec v Moskve Peter Priputen sa na Slovensko vráti bezodkladne. O jeho povolaní na konzultácie pre kauzu otráveného ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Spojenom kráľovstve v stredu (28.3.) informoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

    Zároveň zdôraznil, že Spojené kráľovstvo vníma ako strategického spojenca a partnera. Slovensko podľa neho jednoznačne odsúdilo útok chemickou látkou na Skripaľa a jeho dcéru “ako neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd a vyzvali sme Moskvu, aby plne spolupracovala a vyvrátila podozrenia, že stojí za týmto útokom”.

    - Reklama -