Slovensko sa môže podieľať na odmínovaní východnej Ukrajiny

    0
    Ukrajina, Donecká oblasť (Autor: SITA)

    „Tamojší vojenský konflikt môže mať veľmi nebezpečné následky pre miestne obyvateľstvo. Nastraženú a nevybuchnutú muníciu bude treba u našich východných susedov jednoducho zlikvidovať,“ zdôraznil Marinič.

    Financovať odmínovacie práce na Ukrajine by mal pomôcť aj zverenecký fond, ktorý na tento účel zriadila Severoatlantická aliancia (NATO). „Slovensko by si malo v rámci tohto fondu iniciatívne a aktívne uplatňovať svoj mandát. Momentálne sa nachádzame vo fáze vývoja doktrín a certifikovaných postupov ukrajinských bezpečnostných zložiek. K samotnému mechanickému odmínovaniu a obstarávaniu odmínovacích zariadení príde následne,“ vysvetlil Marinič. 

    Upozornil, že významnú úlohu zohrávajú čas a diplomatické rokovania. „Značné diplomatické snaženie treba vyvíjať práve teraz. Predpokladáme, že zodpovedné ministerstvá majú rozpracované viaceré možnosti spolupráce s Ukrajinou. Odmínovanie by podľa nášho názoru nemalo medzi nimi chýbať, nakoľko má Slovensko v tejto oblasti výbornú medzinárodnú reputáciu,“ dodal Marinič. 

    Slovenské odmínovacie systémy Božena predstavila spoločnosť WAY INDUSTRIES celosvetovo po prvýkrát v roku 1993. Tento odmínovač pôsobil v rámci globálnych mierových operácií v Iraku, Afganistane, Etiópii, Kosove, Chorvátsku, Nigérii či na Srí Lanke. Spoločnosť zamestnáva 230 pracovníkov a takmer 94 % celkovej produkcie smeruje na export.

    - Reklama -