Rusko si predvoláva veľvyslancov. Kremeľ je otvorený normalizácii vzťahov

    0
    Sergej Lavrov (Autor: TASR)

     “Ruské ministerstvo si na 30. marca predvolalo vedúcich predstaviteľov diplomatických misií akreditovaných v Rusku, ktorých krajiny podnikli nepriateľské kroky proti Rusku ako gesto “solidarity” s Britániou v tzv. prípade Skripaľ,” oznámil podľa agentúry TASS rezort diplomacie. Dodal, že diplomatom odovzdá protestnú nótu a oboznámi ich s recipročnými opatreniami.

    Kremeľ napriek tomu v piatok odkázal, že zostáva naďalej otvorený normalizácii vzťahov s USA a inými krajinami. 

    Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že Moskva bola nútená odpovedať na vyhnanie viac ako 150 ruských diplomatov vyše dvoma desiatkami krajín vrátane USA a mnohých krajín EÚ a NATO. Peskov dodal, že “Rusko zostáva rozvíjaniu dobrých väzieb otvorené”.

    Agentúra Reuters medzičasom informovala, že do budovy ministerstva zahraničných vecí v Moskve bolo vidieť prichádzať veľvyslancov a diplomatických zástupcov z Nemecka, Francúzska, Česka, Ukrajiny, Belgicka, Dánska, Holandska a Poľska.

    Moskva vo štvrtok večer prostredníctvom šéfa rezortu diplomacie Sergeja Lavrova oznámila svoj zámer vyhostiť vyše 150 diplomatov z takmer 30 krajín.

    Celkovo 29 štátov sveta pristúpilo k vyhosteniu 153 pracovníkov ruských veľvyslanectiev a konzulátov v reakcii na útok na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, ku ktorému došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury. 

    Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok, obvinila Moskvu. Tá akúkoľvek spojitosť s prípadom Skripaľ odmieta.

    - Reklama -