Orbánov list Sorosovi

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Denník Magyar Nemzet v súvislosti s anglicky písanou žiadosťou z decembra 1988 pripomína, že vtedy 25-ročný Orbán štipendium vo výške zhruba 10.000 dolárov (8116 eur) od Sorosovej nadácie dostal. Vďaka nemu mohol študovať na Oxfordskej univerzite. V januári 1990 sa vrátil do Maďarska, aby sa mohol zúčastniť volieb.

    Jedným zo zásadných argumentov Orbánovho listu bolo, že hlavnou úlohou občianskych organizácií je pomôcť prechodu z diktatúry na demokraciu.

    Premiér povedal v piatok v rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió, že jeho vláda má k dispozícii zoznam dvoch tisícok ľudí, ktorí pracujú v Sorosových organizáciách. Nazval ich “Sorosovými žoldniermi”, pričom tvrdil, že bojujú proti záujmom Maďarska a chcú zvrhnúť terajšiu vládu.

    Orbán vyzval voličov pred parlamentnými voľbami v Maďarsku, ktoré sa budú konať 8. apríla, aby mysleli na budúcnosť. “Maďarsko bude mať alebo národnú vládu, alebo internacionálnu vládu, ktorú zostaví Soros. Potom sa ale staneme krajinou prisťahovalcov,” zdôraznil.

    Viacerí opoziční politici vnímajú Orbánove vyhlásenie ako potvrdenie toho, že jeho vláda dáva sledovať tajnými službami pracovníkov mimovládnych organizácií, voči čomu sa ostro ohradili. Spolupredsedníčka ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szélová na Facebooku avizovala, že sa v tejto súvislosti obráti na Úrad na ochranu ústavy.

    - Reklama -