Prokurátor vydal pokyn na vyšetrenie agrodotácií pre spoločnosť, za ktorou je bývalá poslankyňa Smeru

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Na základe medializovaných informácií z minulého týždňa dal prokurátor odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry 28. 3. 2018 pokyn NAKA na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka, s. r. o.,” povedala Tökölyová.

    Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) minulý týždeň informovali, že majú vážne podozrenie z cieleného subvenčného podvodu na poľnohospodárskych plochách na východnom Slovensku. V tejto súvislosti podali v utorok (27.3.) trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP), spustili kontrolu a avizovali ďalšie vážne opatrenia.

    Denník N upozornil na možné podvody s agrodotáciami, do ktorých by mala byť zapojená aj bývalá okresná šéfka Smeru-SD Ľubica Rošková. Roškovej firma Agro Porúbka podľa denníka poberala agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Za rok 2017 mohla z európskych peňazí dostať asi 40.000 eur.

    Na základe medializovaných indícií skontrolovala PPA v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikovala konkrétne plochy. Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) zlyhal pri aktualizácii plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

    Pri hĺbkovej kontrole sa ukázalo, že spomínaná spoločnosť žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska.

    - Reklama -