Vzťahy s Ruskom sa zhoršujú, chýba dôvera, uviedol generál Petr Pavel

    0
    Petr Pavel (Autor: TASR)

    Moskva podľa generála Pavla zasahuje do našich demokratických politických procesov a podkopáva naše demokratické inštitúcie. „Sme svedkami rôznych typov hybridných útokov vrátane kybernetických,“ uviedol Pavel. V rozhovore sa vyjadril aj k útoku na agenta Sergeja Skripaľa v juhoanglickom Salisbury.

    „Ide o prvé útočné použitie nervového prostriedku na území spojencov od založenia NATO a neprijateľné porušenie medzinárodných noriem a pravidiel, ktoré v civilizovanom svete nemá miesto,“ poznamenal Pavel, podľa ktorého NATO a spojenci na tento útok reagovali.

    „Vyhlásenie Severoatlantickej rady je jasným a silným vyjadrením politickej podpory. Demonštruje jednotu, schopnosť a odhodlanie NATO reagovať na výzvy spoločne, či už v reakcii na útok v Salisbury, alebo akúkoľvek inú hrozbu voči ktorémukoľvek zo spojencov,“ pokračoval Pavel.

    „Útok v Salisbury sa stal na pozadí nezodpovedného správania Ruska. V roku 2014 Rusko anektovalo Krym, porušilo suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny a pokračuje v destabilizácii východnej Ukrajiny,“ dodal.

    Ďalej doplnil, že v reakcii na zmenené bezpečnostné prostredie a agresívne správanie Ruska dochádza k posilneniu prítomnosti NATO vo východnej časti Aliancie. „Chceme zabrániť konfliktu a chceme zachovať mier. Prístup NATO k Rusku je založený nielen na politike odstrašenia a obrany, ale aj na pripravenosti pokračovať v zmysluplnom dialógu,“ podotkol Pavel.

    Celý text nájdete na webe Aktuálně.cz.

    - Reklama -