Ospravedlňte sa Rusku. Za toto ešte zaplatíme… V Británii zaznievajú po správe vedcov vážne hlasy

    0
    Policajti uzatvárajú vstup na parkovisko supermarketu po tom, ako objavili podozrivé auto, v blízkosti ktorého našli bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. (Autor: TASR)

    Hlasno sa ozval najmä Craig Murray. Tento bývalý diplomat, ktorý bol britským veľvyslancom v Uzbekistane a pozná postsovietsky priestor, spochybnil, že by Rusko malo program na výrobu novej generácie tohto nervového plynu, ako úplne suverénne tvrdil Západ. Murray uviedol, že program na výrobu tejto látky existuje, ale v Uzbekistane, kde o ňom vraj vedel už v čase, keď bol veľvyslancom. Dokonca mal vidieť laboratórium, kde to prebiehalo. „Túto inštitúciu zlikvidovali, zásoby chemických zbraní zničili a vybavenie odstránila americká vláda v čase, keď som bol v Uzbekistane veľvyslancom,“ dodal diplomat.


    Ako tiež poznamenal, informácie o ruskom pôvode látky obvykle dodáva „disidentský chemik“ menom Vil Mirzajanov. Ako však diplomat upozornil, Mirzajanov je uzbecké meno, čo dokresľuje mozaiku, že program vývoja Novičoku sa uskutočňoval v tejto postsovietskej republike, a nie v Rusku.

    Teraz Craig Murray reagoval lapidárne: „Dnes sa absolútne potvrdilo, že moje zdroje na britskom ministerstve zahraničia mali pravdu, a vedci z Porton Downu nehovoria, že látku vyrobili v Rusku. Očakávam ospravedlnenia od všetkých mainstreamových ´novinárov´, ktorí na mňa útočili,“ napísal na sociálnej sieti.

     

     

    Zdroj: Twitter / Craig Murray

    Redaktor britskej verejnoprávnej televízie BBC Mark Urban sa obáva, že vyhlásenie vedcov prináša do celej kauzy dôležitý zvrat. „Aj keď veľká časť britskej vlády udržiavala tú líniu, že ruský pôvod Novičoku ´je vysoko pravdepodobný´, a netvrdila, že Novičok použitý v Salisbury pochádzal z Ruska, niektorí ľudia to prehnali, a tak teraz zrejme zaplatíme politickú cenu,“ podotkol.

    Hovorí sa najmä o amatérskych výrokoch premiérky Mayovej a niektorých jej ministrov. Dosť uletel najmä Gavin Williamson, novopečený mladý minister obrany (pred štyrmi mesiacmi nahradil skúseného Michaela Fallona, ktorý musel rezignovať, pretože sa v roku 2002 dotkol počas večere pod stolom kolena istej novinárky, ktorá to považovala za sexuálne napadnutie). Williamson do mikrofónu natvrdo vyhlásil, že Rusko by malo „držať hubu“ a „konečne zmiznúť“, čo ohromilo aj kritikov Ruska.

    Britská vláda však, zdá sa, ďalej trvá na svojom. Jej hovorca dokonca na otázku, prečo neumožnili aj ruským diplomatom navštíviť otrávenú dcéru bývalého agenta (Julija Skripaľová je občianka Ruska a do Británie prišla za otcom na návštevu), odpovedal, že pripustenie je podmienené radom podmienok, pričom jednou z nich je súhlas Skripaľovej.

    Ako dokazuje Twitter redaktora Urbana, kritici Ruska informácie vedcov bagatelizujú a razia názor, že vedci z chemického laboratória Porton Down, ktorí s vyhlásením vystúpili, nie sú detektívi a nemôžu posudzovať politické kontexty kauzy. „Poznatky z Porton Downu boli len súčasťou vyšetrovania,“ píše Anna Holliganová, iná redaktorka zahraničnej redakcie BBC.

    Premiérka Mayová: Rusko je veľmi pravdepodobne zodpovedné

    - Reklama -