V Nemecku žije výrazne viac stúpencov salafizmu ako pred piatimi rokmi

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Ako uviedli bezpečnostní experti pre denník Der Tagesspiegel, spomaľovanie nárastu počtu salafistov v Nemecku je síce evidentné, pokles alebo stagnácia však stále ešte nie sú v dohľade. Na aktuálnom spomalení mohla mať podiel vojenská porážka džihádistov z Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii.

    Odborníci však rozlišujú medzi tzv. pietistickými, politickými a militantnými salafistami. Všetci žijú podľa prísnych náboženských pravidiel a odmietajú hodnoty západnej spoločnosti. Časť v Nemecku žijúcich salafistov akceptuje násilie a teror ako prostriedok na presadenie svojich cieľov.

    V Hamburgu, kde žije medzičasom 798 salafistov, z ktorých viac ako polovicu (434) tvoria džihádisti, ale aj v Berlíne je zvýšenie počtu stúpencov spomínaného islamského prúdu výraznejšie ako v niektorých väčších spolkových krajinách.

    Podľa Spolkového kriminálneho úradu žije na území Nemecka v súčasnosti asi polovica z okolo 760 registrovaných islamistov, ktorým bezpečnostné zložky pripisujú hoci pripravenosť spáchať teroristické útoky. Viac ako 150 z týchto osôb je vo väzenských zariadeniach.

    - Reklama -