Drucker predloži na júnovú schôdzu parlamentu návrh zmien v polícii

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    „Nezmenil som postoj. Moja priorita je v najrýchlejšom predložení zákona do legislatívneho procesu,“ deklaruje minister. Ten však po oboznámení sa so stavom a lehotami zistil, že materiál nestihne predložiť na májovú schôdzu Národnej rady SR. „Ak bude budúci týždeň návrh zákona predložený do medzirezortného pripomienkového konania, tak stíhame termín rokovania NR SR na júnovú schôdzu,“ informoval.

    Drucker opäť zopakoval, že chce presadiť povinné výberové konania na obsadzovania všetkých vrcholových pozícií v polícii a tiež definovať ich funkčné obdobia. „Toto je podstata zmeny,“ objasnil.

    Dvojkolové výberové konania

    Prezident Policajného zboru a šéf policajnej inšpekcie budú vyberaní v dvojkolovom výbere s verejným vypočutím, spresnil minister s tým, že povinnými orgánmi budú výberová komisia a tiež parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, ktorého úlohou bude kandidátov nielen vypočuť, ale aj odporučiť najvhodnejšieho.

    Povinné výberové konania sa budú týkať tiež policajných viceprezidentov, krajských policajných riaditeľov a všetkých vrcholových funkcionárov s celoslovenskou pôsobnosťou. Funkčné obdobie nových policajných špičiek by malo byť päťročné. Pre obsadzovanie vyšších riadiacich funkcionárov budú platiť povinné bezpečnostné previerky.

    Minister tiež avizoval, že bezdôvodné odvolanie policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie v budúcnosti nebude možné. Dozor nad trestným stíhaním policajtov budú mať špecializované oddelenia prokurátorov v rámci všetkých krajov. 

    Minister má premiérovú podporu

    Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) pripraví takú legislatívu, ktorá do budúcna zamedzí pochybnostiam, že na čele polície stojí človek, ktorý je akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovaný. Pellegrini to uviedol po výjazdovom rokovaní vlády v Prakovciach v okrese Gelnica.

    Premiér reagoval na podrobnosti, ktoré Drucker vo štvrtok priblížil na sociálnej sieti. Podľa jeho slov je s legislatívnym návrhom „v kontúrach“ oboznámený a nemá s ním problém. „Pán minister má moju plnú podporu, má voľné ruky, ja mu do prípravy legislatívy nezasahujem a verím, že pripraví takú legislatívnu úpravu, ktorá do budúcna zamedzí akýmkoľvek pochybnostiam, žeby na čele polície po tom výberovom konaní stál niekto, kto je akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovaný,“ uviedol.

    Výsledkom novozavedeného výberového konania bude podľa premiéra nezávislý policajný prezident, ktorého bude musieť verejnosť rešpektovať. „Myslím si, že to dá tomu ďalšiu takú mieru väčšej dôveryhodnosti a odstráni tie pochybnosti, ktoré nie vždy sú založené na pravde, ale dnes už niekedy mám pocit, že je to viac o emóciách ako o realite,“ doplnil s tým, že vytvára tlak na ministra vnútra, aby legislatívnu úpravu predložil čo najskôr.

    Drucker v štvrtok oznámil, že návrh pošle do pripomienkovania na budúci týždeň. Materiál tak už nestihne predložiť na májovú schôdzu Národnej rady SR, stihnúť by sa však mala júnová schôdza parlamentu. Prezident Policajného zboru a šéf policajnej inšpekcie by po novom mali byť vyberaní dvojkolovo s verejným vypočutím. Ich funkčné obdobie by malo byť sedem rokov, bez možnosti opätovnej voľby. S tým súhlasí i predseda vlády.

    Funkčné obdobie policajného prezidenta musí presahovať volebné obdobie

    „Som zástanca toho, že funkčné obdobie policajného prezidenta musí z väčšej miery presahovať volebné obdobie, aby sa teda nemohlo nejakým spôsobom vplývať na to, či konkrétne vlády si budú, alebo nebudú môcť vyberať konkrétneho policajného prezidenta, ktorý im vyhovuje,“ ozrejmil Pellegrini. Podľa toho je logické, že prvé volebné obdobie nového šéfa policajnej inšpekcie bude polovičné, aby sa neprekrývalo s volebným obdobím policajného prezidenta.

    Premiér očakáva, že bude o finálnom znení legislatívnych zmien informovaný ešte pred tým, ako ho minister pošle na pripomienkovanie. Pellegrini tiež predpokladá, že následne sa materiál dostane na Koaličnú radu, aby sa zabezpečila potrebná väčšina pre jeho schválenie v parlamente.

     

    - Reklama -