Zhromaždenie Za slušné Slovensko bolo podľa polície pokojné

    0
    Zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko, Námestie SNP v Bratislave. (Autor: TASR)

    “Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave aj dnes napomáhalo zabezpečovať pokojný a nerušený priebeh oznámeného verejného zhromaždenia, ako aj pochodu,” uviedol s tým, že polícia počas ich priebehu nebola nútená zakročiť.

    “Prípady narušenia verejného poriadku zo strany účastníkov zhromaždenia a pochodu sme doposiaľ nezaznamenali,” doplnil Szeiff. Situáciu na území hlavného mesta polícia aj naďalej monitoruje.

    Ľudia na verejnom zhromaždení žiadali odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, jasné systémové zmeny v policajnej inšpekcii a odpolitizovanie vedenia polície.

    Organizátori zhromaždení ani desať dní od vyslovenia dôvery vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) nevidia jasný signál, že to nový kabinet myslí so snahou o obnovenie dôvery vážne. Preto sa konali ďalšie zhromaždenia vo viacerých slovenských mestách aj v zahraničí.

    Premiéra Pellegriniho zvolanie zhromaždení s požiadavkou na odvolanie Gašpara mrzí. Túto personálnu otázku i ďalšie kroky ohľadom polície má totiž v kompetencii nový minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), na ktorého sa premiér spolieha a dáva mu “voľné ruky”.

    Predseda vlády tiež informoval, že sa chce v piatok (6.4.) stretnúť s ministrom vnútra i s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom ohľadom vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Chce získať uistenie, že vyšetrovanie prebieha po technickej, nie po obsahovej stránke, ako má.

    “Ak by som mal pochybnosť, že aj v tomto sa koná tak, ako sa nemá, tak, samozrejme, ten tlak na pána ministra budem vytvárať intenzívnejší, ale momentálne si myslím, že je dostatočne schopný manažér na to, aby posúdil veľmi rozumne a na základe faktov, čo má urobiť,” dodal.

    - Reklama -