V ten istý deň, keď podal Fico demisiu, vyhrala firma Bödöra zákazku za viac ako ako 8,5 milióna eur, upozorňuje Remišová

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Remišová totiž upozornila, že v ten istý deň, keď podal Robert Fico (Smer-SD) demisiu, uzatvoril Zbor väzenskej a justičnej stráže zmluvu o vybudovaní bezpečnostného systému v hodnote viac ako 8,5 milióna eur.

    Do verejného obstarávania sa podľa poslankyne zapojili tri spoločnosti – Adotel-Hex zo Žiliny a spoločnosti Bonul a VEL Security (predtým BMN Security) z Nitrianskeho okresu. Víťazom verejného obstarávania sa stala práve spoločnosť VEL Security, ktorá bola podľa hnutia OĽaNO v minulosti prepojená na druhého súťažiaceho – SBS Bonul.

    Remišová upozornila, že podobný scenár sa odohral pri súťaži firiem Bonul a BMN Security aj v minulosti, keď médiá priniesli podozrenia z prepojenia oboch firiem. Pri verejnom obstarávaní takisto nie sú podľa hnutia zverejnené príslušné dokumenty, ktoré by sa zverejňovať mali.

    “Nedávno vyšli vo viacerých médiách články o aktivitách nitrianskeho podnikateľa Miroslava Bödöra a jemu blízkych ľudí, o ktorých písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Najvýraznejšie a najznámejšie sú aktivity jeho firmy Bonul, okrem iného pozoruhodná úspešnosť firmy pri štátnych zákazkách v réžii nominantov strany Smer-SD,” opísala Remišová.

    Zdá sa však podľa nej, že skupina tohto podnikateľa a okruh spriaznených firiem je oveľa širší. “Po vražde Jána Kuciaka sme žiadali, aby polícia objektívne preverila a vyšetrila všetky kauzy, o ktorých Ján Kuciak písal, vrátane tých, ktoré sa týkajú nitrianskeho podnikateľa. No ťažko uveriť tomu, že naozaj príde spravodlivosť, ak policajný prezident Tibor Gašpar je rodina s nitrianskym oligarchom,” doplnila Remišová.

    Protimonopolný úrad a aj Úrad pre verejné obstarávanie pre TASR uviedli, že zatiaľ takýto podnet nedostali. “Hneď ako sa tak stane, úrad ho preskúma,” avizovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková. 

    - Reklama -