Britský denník odhaľuje: Toto je laboratórium, kde Rusi vyrobili Novičok

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Podľa informácií britskej tajnej služby sa podarilo nájsť tajné ruské laboratórium, ktoré údajne vyrobilo jed Novičok použitý pri útoku na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v juhoanglickom Salisbury. Polícia preto teraz preveruje aj totožnosť Rusa, ktorý cestoval v rovnakom lietadle ako Skripaľova dcéra. Aj keď zo začiatku britskí a ruskí experti potvrdili, že dopátrať sa pôvodu jedu je takmer nemožné, britský denník The Times informoval, že vyšetrovatelia boli s pomocou vedeckej analýzy a spravodajských informácií schopní bezprostredne po útoku identifikovať zdroj látky, ktorá Skripaľa a jeho dcéru otrávila.

    O laboratóriu, kde jed vyrobili, vraj Briti vedeli ešte pred útokom, ku ktorému došlo začiatkom marca. Zatiaľ si podľa informácií denníka nie sú bezpečnostní experti stopercentne istí, ale o tom, že sa tam jed vyrábal, sú takmer presvedčení. Podľa expertov je pravdepodobné, že tam Rusi robili testy s cieľom zistiť, či je Novičok možné použiť na vražedné útoky.

    Britská polícia aj naďalej pokračuje v pátraní po páchateľovi, ktorý agenta a jeho dcéru otrávil. Preveruje napríklad totožnosť Rusa, ktorý deň pred útokom cestoval v tom istom lietadle, v ktorom sa Skripaľova dcéra Julija vracala z Moskvy do Londýna. Podľa servera iDnes.cz preverovaná ruská osoba strávila v Spojenom kráľovstve len niekoľko hodín a potom sa opäť vydala späť do Moskvy. Britskí vyšetrovatelia teraz skúmajú, za akým účelom prišiel podozrivý človek z Ruska do Británie. Policajti preverujú aj niekoľko ďalších ľudí, ktorí cestovali v lietadle s Julijou Skripaľovou. Tá sa už po útoku začína pomaly uzdravovať.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    autor: nab

    - Reklama -