Páchateľom útoku dodávkou v Münsteri mohol byť duševne labilný Nemec

    0
    Policajné autá v centre nemeckého mesta Münster, kde motorové vozidlo vrazilo do ľudí. (Autor: TASR)

    Väčšina ľudí v starom meste v centre nemeckého mesta Münster si v sobotu popoludní užívala krásne teplé slnečné počasie, keď sa do lokality veľkou rýchlosťou prirútila dodávka a vrazila do skupinky občanov sediacich na zemi pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií neďaleko miestneho Dómu. V lokalite vypukla panika

    Pozadie incidentu, v súvislosti s ktorým pracujú kriminalisti aj s verziou teroristického útoku, zatiaľ nie je jasné.

    Vodič dodávky, v ktorej sa nachádzala aj taška s neznámym obsahom, sa krátko po kolízii zastrelil.

    Dvoch ďalších podozrivých treba potvrdiť

    Správy, podľa ktorých bezpečnostné zložky pátrajú po dvoch ďalších podozrivých, medzičasom polícia napokon spresnila. Jestvujú vraj špekulácie o tom, že z dodávky vyskočili dve iné osoby a ušli. Túto informáciu treba však overiť, dodala. Polícia však skúmala motorové vozidlo z obáv pred možnou prítomnosťou náloží. Podľa aktuálnej správy tlačovej agentúry DPA muži zákona našli pri tom nešpecifikovaný podozrivý predmet, ktorého nebezpečnosť preverujú.

    Centrum Münsteru je dočasne uzavreté, intenzívne v ňom pracujú záchranári, hasiči i policajti.

    Informovaná spolková vláda

    Udalosť, o ktorej bola neodkladne informovaná aj spolková vláda v Berlíne, si vyžiadala podľa aktualizovanej informácie spolkového rezortu vnútra štyri životy vrátane vodiča a viac ako 30 zranených. Najmenej šesť z nich je podľa aktualizovaných správ z Münsteru v ohrození života.

    Napriek ubezpečeniu vyšetrovateľov, že skúmajú viaceré vyšetrovacie verzie a varovaniu pred robením unáhlených záverov hovoril šéf Nemeckých policajných odborov v Severnom Porýní-Vestfálsku Erich Rettinghaus pre internetový server RP-online jednoznačne: Pre celé Nemecko jestvovalo stále latentné vysoké nebezpečenstvo útoku. Teraz zasiahol aj Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom sme doteraz boli šťastní a schopní vždy plánované atentáty a útoky prekaziť včas. Tentoraz sa to nepodarilo. Je treba teraz objasniť zločin a predovšetkým zadržať všetky osoby, ktoré možno stoja za ním, aby sa predišlo eventuálnym ďalším zločinom, konštatoval.

    Mesto Münster leží na severe spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a žije v ňom viac ako 300.000 ľudí.

    Münster patrí medzi najvýznamnejšie univerzitné mestá spolkovej republiky a je známy po druhej svetovej vojne krásne rekonštruovaným starým mestom. V jeho centre majú prevahu početné gastronomické zariadenia rôzneho zamerania, ale aj kultúrne inštitúcie.

     

    - Reklama -