Erdogan: V sýrskej enkláve Afrín sme neutralizovali už 4000 teroristov

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    “Nepočítal som teroristov neutralizovaných v Turecku, v zahraničí a v severnom Iraku. Ak ich pridáme, toto číslo môže dosiahnuť 4200 alebo 4300,” povedal Erdogan na zjazde svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorý sa konal v juhozápadnej provincii Denizli.

    Turecko používa termín “neutralizácia” v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov, poznamenala agentúra Anadolu.

    Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou otvorila nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

    Turecká armáda uvádza, že zasahuje proti “teroristom” z kurdských skupín Strana kurdských pracujúcich (PKK) a Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ale aj proti militantom teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

    Generálny štáb tureckej armády tvrdí, že cieľom operácie je nastoliť bezpečnosť a stabilitu pozdĺž hraníc Turecka a “chrániť Sýrčanov pred útlakom a krutosťou teroristov”. Zároveň konštatoval, že operácia sa uskutočňuje v rámci “práv Turecka založených na medzinárodnom práve a na rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN, ako aj v rámci práva Turecka na sebaobranu podľa Charty OSN, rešpektujúc územnú celistvosť Sýrie”.

    Terčom operácie sú podľa generálneho štátu len “teroristi” a armáda v “maximálnej miere” dbá na to, aby nedošlo k ujmám na strane civilného obyvateľstva.

    - Reklama -