Voľby v Maďarsku: Orbánov Fidesz valcuje súperov. Zrejme si udrží dvojtretinovú väčšinu v parlamente

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán volí vo volebnej miestnosti v Budapešti. (Autor: TASR)

    Ak sa takéto výsledky potvrdia, vládnuci blok Fideszu by si so 134 kreslami udržal dvojtretinovú väčšinu v 199-člennom parlamente.

    Na druhom mieste podľa týchto výsledkov skončil ultrapravicový Jobbik s 19,92 percenta, nasledoval opozičný blok Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd) s 11,99 percenta.

    Zastúpenie v parlamente by mali mať aj ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) so 6,56 percenta a ľavicovo-liberálna Demokratická koalícia (DK) so ziskom 5,37 percenta.

    Informovali o tom agentúry APA, MTI a AP.

    Rekordne vysoká účasť

    Existuje nádej, že terajšie parlamentné voľby v Maďarsku budú mať rekordne najvyššiu účasť, nadchádzajúce Národné zhromaždenie tak bude mať veľmi silný mandát. Povedal to v nedeľu večer v Budapešti po zatvorení volebných miestností predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Gergely Gulyás.

    “Boli síce porušené nejaké pravidlá, aj Fidesz podal niekoľko sťažností, avšak v zásade neboli zaznamenané okolnosti, ktoré by ovplyvnili poriadok hlasovania,” povedal politik vládnej strany.

    Gulyás vyjadril radosť z toho, že účasť voličov na parlamentných voľbách bola vysoká. “Svedčí to o tom, že maďarská demokracia je silná, občania Maďarska chcú rozhodovať o svojej budúcnosti,” dodal predseda frakcie vo volebnom centre strany Fidesz.

    - Reklama -