Orbánovo “veľké víťazstvo” už zrejme nič neohrozí, tvrdí maďarský politológ

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    “Na základe posledných neoficiálnych výsledkov Fidesz získal 133 kresiel v parlamente, čím si na nasledujúce volebné obdobie zabezpečil dvojtretinovú väčšinu v maďarskom Národnom zhromaždení. Je to obrovské víťazstvo pre Viktora Orbána,” uviedol analytik z maďarského inštitútu Political Capital.

    Hunyadi ďalej spresnil, že “oficiálne výsledky volieb budú síce zverejnené až v sobotu, je však veľmi nepravdepodobné, že by doposiaľ nesčítané hlasy oslabili pozíciu víťazov”.

    Predpovede nevyšli

    Politológovia ešte pred voľbami predpokladali, že vysoká účasť voličov by mohla Fideszu skôr uškodiť. Hunyadi pripomenul, že prieskumy taktiež naznačovali, že nerozhodnutí voliči podporia opozíciu. “Napriek tomu výsledky ukázali, že Fidesz bol okrem ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) jedinou politickou stranou, ktorej sa oproti voľbám spred štyroch rokov podarilo zmobilizovať svojich voličov a nakloniť si aj nových… Zdá sa, že práve táto mobilizácia je za vysokou účasťou Maďarov hlasujúcich v nedeľných voľbách,” vysvetlil odborník.

    Orbánovi k víťazstvu dopomohla predovšetkým protiprisťahovalecká rétorika, tvrdí Hunyadi. “Fideszu sa podarilo voličov zmobilizovať najmä vďaka antiimigračnej kampani, konšpiračným teóriám a falošným správam, ktoré šírili stranou ovládané médiá… Tie zverejňovali mnoho videí, v ktorých boli migranti zobrazovaní ako riziko pre európsku spoločnosť. Podobné videá šírila na Facebooku aj ruská propaganda,” povedal politológ

    Opozičným stranám sa podľa jeho slov osloviť nových voličov nepodarilo. “Opozícia, na rozdiel od Fideszu a LMP, získala približne rovnaké percento hlasov ako v predošlých voľbách,” objasnil odborník.

    Vyzerá to na 133 kresiel

    Ako informovala agentúra AP, po zrátaní 98,5 percenta odovzdaných hlasov si Fidesz a jeho spojenec, Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), zabezpečili v 199-člennom zákonodarnom zbore 133 kresiel, čo je minimum potrebné pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu.

    Pravicový nacionalistický Jobbik získal v parlamente 26 mandátov, opozičný blok Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd) si zabezpeči 20 kresiel, ľavicovo-liberálna Demokratická koalícia (DK) deväť a Politika môže byť iná (LMP) osem mandátov. 

     

    - Reklama -