Sorosova univerzita sa dohodla s Viedňou

    0
    Protesty na zachovanie Stredoeurópskej univerzity v Budapešti v roku 2017. (Autor: TASR)

    Súkromná univerzita založená Georgeom Sorosom sa v súlade s týmto memorandom usadí v rakúskej metropole v priestoroch Nemocnice Otta Wagnera a získa nájomnú zmluvu na 99 rokov.

    K podpisu riadnej zmluvy medzi mestom a univerzitou by malo dôjsť do septembra 2018. Začiatok fungovania v prechodnom režime sa predpokladá od jesene 2019.

    Bývalý rakúsky kancelár Christian Kern ponúkol nový domov budapeštianskej CEU krátko po tom, ako maďarský parlament vlani v apríli schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky činnosti pre zahraničné univerzity.

    Podľa nových maďarských pravidiel bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. K tomu však bude ešte potrebná aj medzištátna dohoda Maďarska s danou krajinou. CEU tvrdí, že časti novoprijatej novely sú priamo namierené proti nej a môžu ju prinútiť k ukončeniu výučby v Budapešti.

    CEU bola zriadená v roku 1991 a ide o akreditovanú univerzitu v Spojených štátoch so sídlom v Budapešti. Zakladateľom univerzity je liberálny americký miliardár Soros, považovaný za hlavného nepriateľa maďarskej vlády Viktora Orbána.

    - Reklama -