Spomedzi exministrov zatiaľ eviduje poslaneckého asistenta len Maďarič

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Expremiér Robert Fico (Smer-SD), bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ani exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) zatiaľ asistentov zaevidovaných nemajú. Všetci štyria doteraz na stránke parlamentu nemajú uvedené ani adresy svojich poslaneckých kancelárií, ktoré by boli mimo budovy NR SR.

    Marek Maďarič podal demisiu (5.3.) po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. O niečo neskôr (15.3.) abdikoval Robert Fico, čo znamenalo koniec celej jeho vlády. Žitňanská a Kaliňák už v novom kabinete Petra Pellegriniho (Smer-SD) nefigurujú.

    Odmeny poslaneckých asistentov sa pohybujú od symbolického jedného eura po maximálnych 2078 eur mesačne. Parlament ešte v minulom volebnom období odhlasoval, že jeden poslanec môže zamestnať maximálne troch asistentov, pričom jeden asistent nemôže pracovať pre viacero členov snemovne. S takýmto návrhom prišiel v súčasnosti už exposlanec Smeru-SD Vladimír Petráš.

    Na poslaneckú kanceláriu a asistenta má každý poslanec na mesiac pridelenú rovnakú sumu peňazí, ktorá dokopy predstavuje 2,7-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Ak má niektorý poslanec viac asistentov, pridelený balík peňazí musí medzi nich rozdeliť v pomere, na akom sa dohodnú. V minulosti niektorí asistenti pracovali aj pre viacero poslancov.

    - Reklama -