Sýrska armáda pred hroziacim americkým útokom opúšťa základne a letiská

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Velenie sýrskych ozbrojených síl pristúpilo k tomuto kroku po tom, čo americký prezident Donald Trump pohrozil Sýrii raketovými útokmi v odvete za údajný útok chemickými zbraňami, ku ktorému malo dôjsť v noci na nedeľu v sýrskom meste Dúmá ležiacom neďaleko metropoly Damask.

    Aktivisti z ľudskoprávnej organizácie SOHR uviedli, že videli, ako konvoje sýrskej armády opúšťajú základne, ktoré využívali počas ofenzívy proti povstalcom v oblasti východná Ghúta neďaleko Damasku. Medzi nimi je aj základňa pri meste Dumajr.

    S tvrdením, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) uviedol dokonca bilanciu až vyše 100 mŕtvych.  Západ z útoku obviňuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý podporuje Moskva. Tá naopak podľa Viktora Poznichira z generálneho štábu ruskej armády, ktorého citovala agentúra TASS, tvrdí, že ho zinscenovala dobrovoľnícka humanitárna organizácia Sýrska civilná ochrana, známa tiež ako Biele prilby.

    - Reklama -