Zvrátené. Ježiš v divadelnej hre v Brne znásilňuje moslimku. Komentátor jej autorom posiela drsný odkaz

    0
    Brno (Autor: Facebook, Brno)
    Najväčšiu kritiku si kontroverzná divadelná hra vyslúžila od brnenských členov ľudovej strany (KDU-ČSL), ktorí vyzvali riaditeľa brnenského národného divadla, aby hru na blížiacom sa festivale nahradil inou. Ak to neurobí, chcú členovia mestského zastupiteľstva podať návrh, aby bol národnému divadlu v Brne znížený rozpočet o náklady na hru „Naše násilie a vaše násilie“. 
     
    Kritici predstavenia tvrdia, že ide o útoku na kresťanstvo a jeho hodnoty. Prekáža im najmä scéna so znásilnením moslimky Ježišom. 
     
    Autor hry, chorvátsky dramatik Oliver Frljič vo svojej inscenácii spochybňuje nielen situáciu vo svete, spochybňuje Európu ako celok, jej exkluzivitu a izoláciu zároveň.Tvorcovia kladú divákom rad otázok: „Sme si vedomí, že naše bohatstvo závisí od tisícok mŕtvych na Blízkom Východe? Smútime kvôli obetiam teroristických útokov v Paríži a Bruseli rovnako ako kvôli tým, čo zomreli v Bagdade alebo Kábule?“
     
    Predstavenie, ktoré vyvolalo vlnu kritiky, si kladie aj otázku „aké divadlo je potrebné v čase očividného návratu fašizmu?“ Hru režíroval Oliver Frljić, známy provokatívnymi produkciami. Aj divadlo, ktoré bude hru hostiť počas festivalu Divadelný svet Brno, na svojej webovej stránke priznáva, že toto predstavenie vyvolalo množstvo vyostrených reakcií po celom svete.  
     
    Známy český novinár a publicista Jiří X. Doležal vo svojom stĺpčeku na portáli Reflex píše, že podľa neho hra chorvátskeho dramatika nie je angažované umenie, za ktoré sa vydáva, protože se netýka žiadneho skutočne existujúceho problému. 
     
    „Niečo iné by bolo, keby na brnianskych (divadelných) doskách odohrali kus, kde moslim, uvedomelý stúpenec Islamského štátu, znásilňuje jezídku. To sa fakt v minulosti dialo. Ale na takú hru zjavne nemá ani chorvátsky dramatik, ani brnianski divadelníci gule,“ píše Doležal. Podľa novinára hra nastoľuje problém, ktorý existuje iba v hlavách jej tvorcov.
     
    - Reklama -