Moskva naďalej koná agresívne, čo jej umožnili aj roky zhovievavej politiky USA. S tým je teraz koniec, vyhlasuje Pompeo

    0
    Mike Pompeo (Autor: TASR)

    “S tým je teraz koniec,” plánuje Pompeo povedať členom senátneho výboru pre zahraničné vzťahy, pred ktorých predstúpi vo štvrtok v rámci schvaľovania svojej nominácie. O jeho vopred pripravených poznámkach informovali agentúry AP a DPA.

    Pompeo podľa nich zdôrazní, že vláda prezidenta Donalda Trumpa považuje Rusko za “hrozbu” pre Spojené štáty, no povie tiež, že diplomatický dialóg s Moskvou “musí pokračovať”, aj keď je náročný. A napriek Trumpovmu heslu “Amerika na prvom mieste” podčiarkne, že USA majú “povinnosť viesť”.

    “Ak nebudeme viesť výzvy na demokraciu, prosperitu a ľudské práva po celom svete, kto to bude robiť?” citovala z pripraveného vyjadrenia Pompea AP. “Žiadna iná krajina nie je vybavená takýmto spojením moci a princípov.”

    Trump v marci odvolal svojho šéfa diplomacie Rexa Tillersona a na jeho miesto navrhol Pompea, 54-ročného dovtedajšieho riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Pompeo je považovaný za silne konzervatívneho politika, ktorý má blízko k Trumpovi a podporuje jeho tvrdú líniu voči Iránu a Severnej Kórei.

    - Reklama -