Škandalózne zlyhanie polície. Poslednou kvapkou bol útek bosa podsvetia. Mimovládky trvajú na odstúpení Gašpara

    0
    Tibor Gašpar (Autor: TASR)

    “Nielenže sa každým dňom znižuje šanca na chytenie páchateľa vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale Tibor Gašpar opakovane zlyháva pri komunikácii tohto prípadu verejnosti. Viac ako neprofesionálne vytiahnutie drogovej linky na začiatku vyšetrovania v posledných dňoch prekonalo iba odkrývanie ďalších informácií o postupe polície, ktoré môžu nanajvýš upozorniť páchateľa, že sa k nemu blížia,” tvrdia mimovládne organizácie (MVO).

    Zlyhanie v prípade Okoličányho

    Za poslednú kvapku však považuje škandalózne zlyhanie polície v prípade šéfa východoslovenského podsvetia Róberta Okoličányho. “Skutočnosť, že sa mu podarilo utiecť napriek tomu, že ňou bol sledovaný, považujeme za ďalší z radu kopiacich sa dôkazov, že zotrvanie Tibora Gašpara vo funkcii je výsmechom bezpečnosti krajiny a jej obyvateľov,” odkázali mimovládky.

    Nakoľko nemajú žiaden dôvod veriť v schopnosť policajného prezidenta vyvodiť voči sebe zodpovednosť za tieto zlyhania, vyzývajú ministra Druckera, aby využil svoje zákonom dané právomoci a okamžite ho odvolal. “Už nejde len o dôveru občanov v štát, ale aj o zaistenie bezpečnosti nás, všetkých obyvateľov tejto krajiny,” dodali.

    Drucker už dospel k stanovisku

    Hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová uviedla, že minister vnútra už dospel k rozhodnutiu v otázke budúcnosti policajného prezidenta Tibora Gašpara. O svojom stanovisku bude informovať na tlačovej konferencii, keď mu to dovolí zdravotný stav. Ešte predtým, ako bude minister informovať verejnosť, stretnúť sa chce v tejto veci s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD). V súvislosti so svojím zdravotným stavom musí zároveň šéf rezortu vnútra absolvovať ďalšie diagnostické vyšetrenie, na základe ktorého určí ošetrujúci lekár ďalší liečebný postup.

    Drucker tvrdí, že rozhodnutie o policajnom prezidentovi nijako neodkladá a hneď, ako to bude možné, ho odprezentuje. Chce tak však urobiť osobne, a nie v písomnom stanovisku. “Ale chcem aspoň napísať, že moje stanovisko nebolo iba o jedinej možnosti,” uviedol na sociálnej sieti. Podotkol, že musí byť v tejto otázke zodpovedný, akokoľvek sa môžu vytvárať “tlaky” z rôznych pohľadov a odlišných argumentov. “Dnes zastávam pozíciu ministra vnútra ja, s vlastnou zodpovednosťou, ktorú pri plnom rešpektovaní parlamentnej demokracie v koaličnej spolupráci však nemôžem zo seba nijako odobrať,” doplnil šéf rezortu.

    Minister Drucker ešte v utorok (10.4.) na tlačovej konferencii uviedol, že osud policajného prezidenta by mal byť jasný vo štvrtok (12.4.) či v piatok. Vtedy plánoval oznámiť, či Gašpara odvolá alebo nie. Na odchod z funkcie ho nevyzval. Gašpar podľa jeho slov bude mať svojho nástupcu, otázka je, kedy. Odvoláva sa na zmenu pravidiel. Policajný prezident nedávno nevylúčil, že sa rozhodne z funkcie odísť sám. Začína sa totiž podľa jeho slov útočiť na všetkých policajtov a na výsledky ich práce.

    - Reklama -