Británia vyhlásila, že Rusko tajne sledovalo Skripaľovcov už päť rokov

    0
    Vlajka Spojeného kráľovstva (Autor: TASR)

    V piatok zverejnenom liste sa píše, že ruská vojenská spravodajská služba sa zameriavala na e-mailové kontá oboch Skripaľovcov už od roku 2013. Podľa denníka Guardian sa v liste tiež uvádza, že Rusko testovalo využitie kľučiek od dverí ako spôsob roznesenia nervovoparalytickej látky.

    Londýnska Metropolitná polícia koncom marca informovala, že Skripaľ a jeho dcéra Julija prišli prvýkrát do kontaktu s nervovovoparalytickou látkou novičok ešte vo svojom dome v anglickom Salisbury. K tomuto zisteniu dospeli detektívi na základe toho, že najväčšiu koncentráciu novičku objavili na vstupných dverách ich domu.

    Mark Sedwill v liste Stoltenbergovi vysvetľuje, prečo sa britská vláda domnieva, že iba Rusko má technické možnosti, operatívne skúsenosti a motív pre uskutočnenie takéhoto útoku. Podľa agentúry DPA konštatuje, že Rusko vyprodukovalo za uplynulé desaťročie malé množstvo látky novičok v rámci programu využitia chemických zbraní, do ktorého bolo kedysi “úzko zapojený” aj prezident Vladimir Putin.

    Skripaľovcov našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v Salisbury po zasiahnutí nervovoparalytickou látkou. Británia obvinila z útoku ruskú vládu, ale Rusko svoju účasť na ňom popiera.

    uliju Skripaľovú (33) z nemocnice prepustili. Jej otec v nej zostáva, ale podľa britských zdravotníckych predstaviteľov sa jeho stav zlepšuje, dodáva agentúra AP.

    Ruský veľvyslanec v Británii Alexandr Jakovenko odmietol piatkové obvinenia, že Rusko vyprodukovalo za uplynulé desaťročie malé množstvo látky novičok v rámci programu využitia chemických zbraní.

    “Rusko zastavilo všetky chemické programy v roku 1992. V roku 2017 sme odstránili všetky chemické zbrane… Nevyrobili sme novičok, neskladovali sme novičok,” povedal Jakovenko novinárom. Citovala ho agentúra DPA.

    - Reklama -