Zásah v Sýrii vnímame ako snahu zamedziť používaniu chemických zbraní, zdôrazňuje slovenský rezort zahraničia

    0
    Peter Susko (Autor: TASR)

    Podľa rezortu diplomacie je nespochybniteľné, že v Sýrii došlo v uplynulých rokoch k opakovanému použitiu chemických zbraní proti civilnému obyvateľstvu, napriek tomu, že sýrska vláda už v roku 2013 na seba prevzala záväzky vyplývajúce z Dohovoru o zákaze chemických zbraní zlikvidovať svoje zásoby týchto zbraní, ako aj kapacity pre ich výrobu. “Akékoľvek použitie chemických zbraní čo najostrejšie odsudzujeme a považujeme ho za neprípustné,” tlmočil stanovisko SR hovorca rezortu diplomacie Peter Susko. “Opakovane pripomíname nevyhnutnosť intenzívneho diplomatického úsilia, ktorého cieľom musí byť nájsť riešenie sýrskeho konfliktu a ukončiť utrpenie nevinných ľudí,” dodal.

    Spojené štáty a ich spojenci – Británia a Francúzsko podnikli “presné” útoky na ciele v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní. Podľa agentúry AP to oznámil americký prezident Donald Trump. Údery označil za “priamy dôsledok” neschopnosti Ruska zabrániť silám sýrskeho prezidenta Bašara Asada v používaní chemických zbraní.

    Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová vyhlásila, že sobotná spoločná vojenská operácia s USA a Britániou proti Sýrii mala za cieľ tri lokality a Rusko bolo vopred informované. Uviedla, že útoky boli zamerané na “hlavné výskumné centrum” sýrskeho programu chemických zbraní a na “dve dôležité výrobné lokality”.

    Britské ministerstvo obrany vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AP uviedlo, že pri náletoch sa podľa “prvých náznakov” podarilo úspešne zasiahnuť jedno z tamojších vojenských zariadení.

    - Reklama -