Pentagón: Proti trom cieľom v Sýrii bolo použitých 105 zbraní

    0
    Štart strely s plochou dráhou letu Tomahawk z paluby krížnika USS Monterey počas útoku USA, Francúzska a Veľkej Británie na ciele v Sýrii. (Autor: TASR)

    Zástupca vedenia generálneho štábu armády USA generálporučík Kenneth McKenzie v Pentagóne uviedol, že proti trom cieľom v Sýrii bolo použitých 105 “zbraní”. Doplnil, že sýrska protivzdušná obrana nezachytila “žiadne z našich lietadiel alebo rakiet zapojených do tejto operácie”. Vzdušné útoky podľa neho zasiahli “srdce sýrskeho programu chemických zbraní”.

    Pokiaľ ide o ruské systémy protivzdušnej obrany v Sýrii, podľa McKenzieho neexistuje náznak, že by boli v pohotovosti. McKenzie dodal, že o civilných obetiach správy nie sú.

    Hovorkyňa Pentagónu Dana Whiteová vyhlásila, že USA so spojencami “úspešne zasiahli každý cieľ”. Účelom útokov bolo podľa nej “ochromiť schopnosť Sýrie používať v budúcnosti chemické zbrane”.
    Whiteová taktiež uviedla, že v súvislosti s útokom na Sýriu Rusko spustilo “dezinformačnú kampaň. “Za uplynulých 24 hodín došlo k 2000-percentnému nárastu ruských trolov,” dodala.

    Informácie sa značne líšia

    Sýrske systémy protivzdušnej obrany zostrelili vyše 65 rakiet, ktoré v sobotu vystrelili na Sýriu Spojené štáty, Británia a Francúzsko. Podľa spravodajskej stanice BBC o tom informovalo sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii.

    Podľa SOHR boli terčom útokov aj dve výskumné strediská v Damasku, sklady pridružené k 4. divízii Republikánskej gardy na vojenskom letisku Mezzeh v Damasku, sklady v oblasti mesta Kiswa južne od Damasku a vedecko-výskumné stredisko na okraji mesta Homs.

    Náčelník hlavného operačného oddelenia generálneho štábu ruských ozbrojených síl generálplukovník Sergej Rudskoj predtým uviedol, že sýrske systémy protivzdušnej obrany sovietskej výroby zostrelili 71 zo 103 striel s plochou dráhou letu.

    Podľa jeho slov tieto útoky nepôsobili obete na životoch a sýrske vojenské zariadenia, na ktoré USA, Británia a Francúzsko zaútočili, majú len malé škody. Poznamenal, že systémy zostrelili všetky strely, ktoré smerovali na štyri kľúčové sýrske letecké základne.

    Rudskoj ďalej uviedol, že ruské systémy protivzdušnej obrany v Sýrii sa do obrany nezapojili. Dodal, že Rusko dosiaľ – na naliehanie Západu – neposkytlo Sýrii svoje najmodernejšie systémy protivzdušnej obrany S-300, ale teraz tento krok prehodnotí.

     

    - Reklama -