Spojené štáty sú podľa veľvyslankyne pri OSN pripravené znova zaútočiť na Sýriu

    0
    Nikki Haleyová (Autor: TASR)

    “Dávali sme diplomacii jednu šancu za druhou,” uviedla. Avšak Rusko šesťkrát zablokovalo v Bezpečnostnej rade OSN rozhodnutie o riešení sýrskej otázky. Haleyová dodala, že Spojené štáty nedovolia režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada pokračovať v nasadzovaní chemických zbraní na “masové vraždenie”.

    “USA sú pripravené znovu zaútočiť na Sýriu v reakcii na ďalší chemický útok,” varovala americká delegátka.

    Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval členské štáty, aby si zachovali od vzniknutej situácie odstup a “vyhli sa eskalácii” napätia. Vyjadril sklamanie nad tým, že sa Bezpečnostná rada nedokázala zhodnúť na účinnom mechanizme proti použitiu chemických zbraní v Sýrii, informovala stanica BBC. 

    Guterres sa domnieva, že udalosti v Sýrii si vyžadujú politické a nie vojenské riešenie. Zdôraznil nutnosť, aby členské štáty konali dôsledne v súlade s Chartou OSN a medzinárodným právom.

    Británia: Intervencia mala humanitárny charakter

    Britská veľvyslankyňa pri OSN Karen Pierceová uviedla, že účasť jej krajiny na intervencii v Sýrii mala “humanitárny” charakter a bola zákonne odôvodnená. “Sýrsky režim zabíja vlastných ľudí už sedem rokov,” zdôraznila Pierceová s tým, že použitie chemických zbraní je “vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti”.

    Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová konštatovala, že schopnosť sýrskeho režimu vyrábať a uskladňovať chemický arzenál sa po sobotňajšom zásahu “výrazne oslabila”. “Operácia bola úspešná. Ciele boli vybrané veľmi starostlivo. Medzi zúčastnenými silami nedošlo k žiadnym incidentom,” povedala Parlyová.

    BR OSN odmietla ruskú rezolúciu o Sýrii

    Bezpečnostná rada OSN v sobotu odmietla návrh rezolúcie, ktorú predložilo Rusko. Predmetný dokument vyzýval Radu na odsúdenie vojenského zásahu USA, Británie a Francúzska v Sýrii. Návrh rezolúcie bol odmietnutý pomerom hlasov 8:3, pričom štyria hlasujúci sa zdržali, informuje agentúra DPA

    Hlasovanie sa uskutočnilo počas mimoriadneho zasadnutia BR OSN v New Yorku. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vyzval radu, aby posúdila predloženú rezolúciu, ktorá odsudzuje “agresiu” proti Sýrii. Nebenzia vyhlásil, že úder vojenskej koalície amerických, britských a francúzskych síl “ešte viac zhorší katastrofálnu humanitárnu situáciu” v Sýrii.

    Britská vláda medzitým vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že Londýn považuje túto operáciu za “humanitárnu intervenciu”, dopĺňa stanica Sky News. Podľa britského vedenia používa sýrsky režim chemické zbrane od roku 2013, pričom pripravil o život takmer 1000 civilistov, čo je “vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti”.

    - Reklama -