Nesmieme vyhlasovať celé Rusko, krajinu a jeho ľud, za nepriateľov. Bez ohľadu na Putina, hovorí nemecký prezident

    0
    Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (Autor: TASR)

    “Úplne bez ohľadu na (ruského prezidenta Vladimira) Putina, nesmieme vyhlasovať celé Rusko – krajinu, jeho ľud – za nepriateľov,” konštatoval.

    Otrávenie Skripaľa bolo znepokojujúce, “avšak z urýchľovania odcudzenia medzi Ruskom a Západom, ktoré má dôsledky ďaleko za túto kauzu, by sme mali mať rovnaké starosti,” povedal nemecký prezident.

    Poznamenal, že neexistuje prakticky žiadna dôvera medzi oboma stranami a úloha čeliť narastajúcemu odcudzeniu je “ozajstnou výzvou pre zodpovednú politiku”. Ľudia by nemali byť “ovládaní apokalyptickou náladou vo vzťahu s ťažkým susedom,” uviedol bývalý nemecký minister zahraničných vecí.

    Podľa Steinmeiera je nemecká vláda zodpovedná za jednotu Európskej únie aj za jej schopnosť konať a mala by teda opakovane informovať Kremeľ o škodách, ktoré európsko-ruským vzťahom spôsobujú jej akcie.

    “To zahŕňa sankcie v súvislosti s anexiou polostrova Krym a konfliktom na východnej Ukrajine. Avšak nesmieme to prestať robiť v priamych diskusiách,” dodal nemecký prezident podľa agentúry DPA.

    - Reklama -