So ženami zaobchádza, akoby boli kus mäsa a neustále klame. Bývalý šéf FBI spochybňuje morálnu spôsobilosť Trumpa

    0
    James Comey (Autor: TASR)

    “Osoba, ktorá zaobchádza so ženami, akoby boli kus mäsa, ktorá neustále klame o malých i veľkých záležitostiach a necháva Američanov, aby v to verili, taká osoba z morálnych dôvodov nie je spôsobilá byť prezidentom Spojených štátov,” povedal Comey v rozhovore pre televíziu ABC, z ktorého citovala z noci na pondelok agentúra AP. 

    Šlo o Comeyho prvý veľký televízny rozhovor, odkedy ho Trump vlani v máji odvolal, napísala spravodajská televízia BBC. Exšéf FBI ďalej povedal, že Trump je niekto, kto pravdu nepovažuje za vysokú hodnotu.

    Comey vydáva na budúci týždeň svoje pamäti, v ktorých sa venuje aj prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a uvádza podrobnosti o svojich rozhovoroch s ním.

    Comey označuje Trumpa za človeka “nespätého s pravdou”. Štýl, akým Trump riadi krajinu, je podľa Comeyho “diktovaný jeho sebectvom” a “založený na osobnej oddanosti”. Týmto svojím prístupom sa Trump ponáša na mafiánskeho bossa, konštatuje Comey na stránkach svojej knihy.

    Vo svojich pamätiach Comey rekapituluje svojich 20 rokov kariéry, počas ktorej zastával post prokurátora New Yorku, námestníka ministra spravodlivosti vo vláde Georgea W. Busha a šéfa FBI v rokoch 2013-17. Ako šéf FBI Comey koordinoval vyšetrovanie podozrenia o napojení členov Trumpovho predvolebného tímu na Rusko.

    Spúšťačom pre odvolanie Jamesa Comeyho z funkcie riaditeľa FBI bol jeho nesúhlas prisľúbiť vernosť prezidentovi Trumpovi, ktorý ho o to požiadal krátko po svojej inaugurácii. namiesto prísľubu lojality uviedol, že bude k prezidentovi vždy čestný.

    Comey bol nečakane odvolaný vlani 9. mája. Trump sa tak od čias prezident USA Richarda Nixona a aféry Watergate stal prvým prezidentom USA, ktorý odvolal vysokopostaveného predstaviteľa vyšetrujúceho kauzu súvisiacu s Bielym domom.

     

    - Reklama -