Novinár, ktorý písal o ruských žoldnieroch v Sýrii, vraj spáchal samovraždu. Spolupracovníci tomu neveria

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Borodin (32) zomrel v nedeľu v nemocnici v Jekaterinburgu bez toho, aby po páde z okna svojho bytu, nachádzajúceho sa na piatom poschodí, znovu nadobudol vedomie.

    Úrady jeho smrť oficiálne vyšetrujú ako samovraždu. Hovorca polície vo Sverdlovskej oblasti uviedol, že je nepravdepodobné, že by v prípade Borodinovho úmrtia išlo o trestný čin. Dvere jeho bytu boli údajne zamknuté a v zámku bol zvnútra zasunutý kľúč. Na dverách sa nenašli stopy po násilnom vniknutí. V byte však nebol nájdený ani list na rozlúčku.

    Šéfredaktorka denníka Novij Deň, pre ktorý Borodin pracoval, naopak uviedla, že neverí, že redaktor spáchal samovraždu. 

    Borodinov priateľ Vjačeslav Baškov v nedeľu na Facebooku uviedol, že ho Borodin 11. apríla o 17.00 h kontaktoval s tým, že dom, v ktorom býval obkľúčili príslušníci “bezpečnostných síl” oblečení v maskáčoch a kuklách.

    Podľa Baškova pôsobil Borodin vystrašene, nesprával sa však hystericky a nebol opitý. Údajne mu povedal, že sa u neho pravdepodobne chystá domová prehliadka, a polícia čaká na súdny príkaz, pričom ho požiadal, aby mu našiel právnika. O hodinu neskôr mu však Borodin telefonoval naspäť a povedal, že sa pomýlil a bezpečnostné sily mali v blízkosti jeho domu len nejaké cvičenie. 

    “Potom som mu už nevolal,” napísal Baškov, “i keď som čakal, že niečo napíše na Facebooku. Už sa však neozval a 13. (apríla) som sa z médií dozvedel, že Maksima našli pod jeho balkónom a previezli ho na oddelenie ARO”, dodal Baškov. 

    Borodin sa v rámci svojej novinárskej práce venoval organizovanému zločinu a korupcii. V posledných týždňoch sa podrobne venoval úmrtiam ruských žoldnierov pôsobiacich v Sýrii a zverejnil mená viacerých bojovníkov z mesta Asbest, ktorí v Sýrii padli.   

    Začiatkom februára podnikla skupina ruských žoldnierov vyzbrojených ťažkou technikou útok na územie ovládané sýrskymi vzbúrencami, ktorých podporujú Spojené štáty a ich spojenci. Američanmi vedená koalícia odpovedala náletmi, pri ktorých údajne zahynulo niekoľko desiatok ruských bojovníkov. Podľa niektorých medializovaných správ si incident vyžiadal životy až 200 Rusov, čo však oficiálne miesta v Moskve nikdy nepotvrdili.

    Rusko je jedným z najdôležitejších spojencov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, proti ktorému bojuje viacero skupín vzbúrencov podporovaných Washingtonom. 

    - Reklama -