Maďarsko možno čaká v EÚ rovnaký osud ako Poľsko. Správa holandskej europoslankyne navrhuje uložiť krajine prísne sankcie

    0
    Maďarská vlajka (Autor: TASR)

    Európsky parlament poveril vlani v máji zástupkyňu ekosocialistickej GroenLinks z Holandska, aby analyzovala politickú situáciu v Maďarsku. Sargentiniová za prispenia správ z OSN, OBSE a Rady Európy dospela k jednoznačnému záveru, že v Maďarsku je vážne ohrozená demokracia. „V krajine sú porušované práva migrantov a menšín, základné ľudské práva, sloboda prejavu aj nezávislosť justície,“ píše sa okrem iného v správe s tým, že Orbánova vláda je často v konflikte záujmov a podporuje korupciu.

    Sargentiniová, ktorej strana vznikla pred takmer tridsiatimi rokmi spojením okrem iného s komunistickou stranou, navrhuje, aby Európsky parlament schválil sankcie proti Maďarsku. To by sa tak dostalo do rovnakej pozície ako napríklad Poľsko, ktoré je dlhodobo kritizované pre svoju súdnu reformu. „Bohužiaľ som došla k záveru, že obavy niektorých maďarských a európskych politikov sú úplne oprávnené. Je najvyšší čas, aby sme sa postavili za obyvateľov tejto krajiny, ktorých práva porušuje vlastná vláda,“ uviedla ľavicová politička vo videu.

    Maďarsko je vzhľadom na odlišné postoje svojej vlády od postojov, ktoré prevládajú v Bruseli, kritizované už niekoľko rokov. Kritici prevažne z radov ľavice hovoria o umlčovaní opozície a odmietaní európskych hodnôt. Nikdy však situácia nedošla tak ďaleko ako dnes. „Som skutočne šokovaná tým, koľko varovných signálov bolo vyslaných na adresu Maďarska za uplynulých osem rokov,“ dodala Sargentiniová, ktorá správu najprv predložila jednému z výborov EP.

    Maďarská europoslankyňa Kinga Gálová výsledky správy odmieta a tvrdí, že ide len o ďalšiu kampaň vedenú proti jej krajine. Politici z Budapešti hovoria o tom, že ide o praktickú ukážku toho, ako je finálny verdikt jasný už od samého začiatku. Na stranu holandskej ľavicovej političky sa naopak postavil jej luxemburský kolega Frank Engel, ktorý je členom socialistickej strany. „V Maďarsku teraz vládne nenávisť a pre tú niet v Európskej únii miesto.“

    O prípadnom uvalení sankcií na Maďarsko by sa malo v Európskom parlamente hlasovať v septembri, ak tento návrh schvália dve tretiny europoslancov. Zatiaľ však nie je jasné, akú má podporu. Z Európskej ľudovej strany (EPP), ktorej súčasťou je okrem Fideszu aj nemecká CDU a CSU, sa už ozvali nesúhlasné hlasy. Ak by návrh na uloženie sankcií prešiel, Maďarsko by mohlo prísť o niektoré hlasovacie práva v rámci EÚ.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU a v nemčine TU.

    - Reklama -