Baránek: Gašpar je jeden z najdôležitejších ľudí na Slovensku. Prežil pád premiéra, dvoch ministrov vnútra a stále zostáva vo funkcii

0
Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)
Nový minister vnútra Tomáš Drucker odstúpil z funkcie a policajného prezidenta Tibora Gašpara neodvolal. Čo to signalizuje? 
 
Že Gašpar je jednou z najdôležitejších osôb na Slovensku. Je zaujímavé, že po vražde novinára Kuciaka a jeho snúbenice prežil pád premiéra, dvoch ministrov vnútra a stále zostáva vo funkcii napriek tomu, že bola požiadavka aj na jeho odstúpenie a on prežil. To je veľmi zaujímavé a otázka je, prečo? Či je na poste prezidenta Policajného zboru taký dôležitý, alebo je dôvodom, že vie isté veci, ktoré sa nemajú dostať na verejnosť. Iný dôvod nevidím. 
 
Ako dôvod odchodu Drucker uviedol, že prevzal zodpovednosť za to, že nedokázal upokojiť situáciu a ukončiť polarizáciu spoločnosti, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Bol to podľa vás z jeho strany správny krok? 
 
Drucker na miesto ministra vnútra vôbec nemal ísť. Nechcem byť múdry, ale hneď, ako som sa to dozvedel, som povedal, že to nie je dobrá voľba, pretože to je veľmi náročný rezort. Polícia je špecifická tým, že človek, ktorý ju chce riadiť, ju musí poznať, lebo polícia má rôzne regionálne klany. To nie je homogénny celok, ktorý viete riadiť nejakým spôsobom centrálne. Tým, že je to silový rezort štruktúrovaný regionálne, je to veľmi náročné, lebo skutočne existujú regionálne záujmy rôznych miestnych oligarchov, ktorí úzko spolupracujú s políciou v tomto zhnitom štáte a vyznať sa v tomto je veľmi náročné. Pokiaľ sa v tom daný minister nevyzná, tak môže fatálne zlyhať a pre neho samotného to môže byť konečná v jeho politickej kariére. 
 
Proti Druckerovi, ktorý pred tým riadil rezort zdravotníctva, sa zniesla vlna kritiky už krátko po rekonštrukcii vlády. Igor Matovič (OĽaNO) na Druckera vytiahol pozemky pri Trnave a vilu na Floride. Čo hovoríte na takýto začiatok nového ministra vnútra? 
 
Viete, každý, kto sa v tom prostredí pohybuje, má niečo za sebou. Čo sa týka vily na Floride, tak to predsa Drucker avizoval, ešte keď bol ministrom zdravotníctva. Už vtedy sa o tom vedelo a bolo to v médiách zverejnené. Je preto na mieste otázka, prečo s tým Matovič nezačal už vtedy. 
 
Je to teda iba ďalší klinec do rakvy, ktorý Matovič zatĺkol Druckerovi, keď mal v jednom týždni hneď niekoľko tlačoviek proti novému ministrovi vnútra? 
 
Silu Matovičovej informácie o vile na Floride trošičku znižuje to, že to bolo už minimálne rok známe. Teraz to vyzerá trochu účelovo. 
 
Ako vnímate tých niekoľko tlačoviek Igora Matoviča z minulého týždňa a jeho vyjadrenie, že nedostáva priestor v médiách, konkrétne na TA3, ktorá jeho tlačovky vysielala naživo? 
 
Devalvuje to hodnotu týchto útokov, keď sa to deje príliš často, keď už je toho veľa a nie je v tom žiadna veľká mediálna bomba, tak samotné vystúpenia sa začínajú devalvovať. Záujem v takýchto prípadoch opadá a to platí nielen na Matoviča, ale všeobecne. Aj politici by si mali uvedomiť, že na udržanie pozornosti musia vyvíjať určitú činnosť. Len treba dávať pozor, aby to neskĺzlo do rutiny, keď už to ľudí prestáva zaujímať. 
 
Po obmene vlády pokračujú protesty Za Slušné Slovensko. Požiadavky sa z odchodu premiéra Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zmenili na predčasné voľby, odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara a najnovšie chcú organizátori protestov aj riešenie situácie v RTVS. Ako vnímate takéto stupňovanie požiadaviek? 
 
Už mi to pripomína starogrécke diskusie na agore (námestí), ktoré sa viedli počas ranej demokracie. Nedá sa to robiť tak, že budú vyskakovať stále nové požiadavky. To môže viesť k marginalizácii protestov. Podobne ako u Matoviča aj tu platí, že takýto postup bude viesť k devalvácii. Ak budú vyskakovať ďalšie a ďalšie požiadavky, tak ľudia tomu prestanú rozumieť a začnú to vnímať doslova ako robenie politiky z ulice, a to nie je dobre. Aj organizátori protestov by mali zvažovať, aké sú ich požiadavky. Odstúpenie policajného prezidenta pretrváva medzi požiadavkami už dlho, ale že medzi ne zaradili aj situáciu v RTVS, to považujem za zlé, lebo to je len ďalšie nabaľovanie, a samotní ľudia, ktorí na demonštrácie chodia, z toho môžu mať chaos, za čo vlastne demonštrujú. Takto demonštrácie nefungujú. Skutočne silné demonštrácie mali vždy presný cieľ a nenabaľovali sa naň ďalšie požiadavky, či už to bol aparteid v Juhoafrickej republike, demonštrácie v USA proti vojne vo Vietname, alebo demonštrácie v Československu z roku 1989. Všetky tieto protesty mali stanovené požiadavky, ktoré boli jasné a vedeli sme, prečo ideme na námestia. Chceli sme v ´89 slobodné voľby, ale toto, čo sa deje v súčasnosti, už začína byť mimo a to môže viesť k marginalizácii protestov. 
 
Znamenal by prípadný odchod Tibora Gašpara z funkcie šéfa Policajného zboru ukončenie protestov alebo nie? 
 
Práve to je vec, na ktorú asi nikto nevie odpovedať, pretože už teraz sa k požiadavkám pridalo už aj riešenie diania v RTVS. Pochybujem, že RTVS udrží v uliciach 30-tisíc ľudí, ak by Gašpar skutočne odstúpil. Budú to teda musieť znova „zatraktívniť“ inou požiadavkou. 
 
Boli by teda riešením predčasné voľby?
 
Nie, pretože samotní organizátori povedali, že chcú konať v medziach ústavy a požiadavka na predčasné voľby z námestí je mimoústavná. Potom budú musieť priniesť ďalšiu požiadavku, ktorá by podľa nich mohla znova prilákať ľudí na námestia, ale je tam potom riziko, že sa to zmení na kabaret, v ktorom budú zaznievať stále nové a nové požiadavky. Ľudia, ktorí budú aj naďalej chodiť do ulíc, môžu prestať dôverovať organizátorom a začať pochybovať, o čo im vlastne ide. 
 
Skupina ľudí, medzi ktorými je aj bývalá redaktorka STV a hovorkyňa Ľubomíra Jahnátka Magda Želeňáková, si slogan Za Slušné Slovensko dala registrovať ako názov hnutia. Čo na to hovoríte? 
 
Vnímam to ako sabotáž voči organizátorom protestov. Právne to však nie je také jednoduché, pretože heslo Za Slušné Slovensko nevymysleli tí, ktorí si ho zaregistrovali, ale tí, ktorí demonštrácie organizujú. Preto si myslím, že prípadný súd o túto značku by organizátori vyhrali. 
 
Peter Pellegrini sa ako premiér postavil za Gašpara. SaS tvrdí, že obhajovať policajného prezidenta Tibora Gašpara slovami, že je to maximálny profesionál, môže len Ficova bábka. Druhá možnosť podľa liberálov je, že Pellegrini chce Gašpara udržať vo funkcii, lebo je súčasťou korupčnej mafie a potrebuje jeho pomoc. Nie sú to trochu silné slová od liberálov? 
 
Čo sa týka samotného policajného prezidenta, tak tomu celkom dobre nerozumiem, pretože ak je skutočne taký kontroverzný aj pre verejnosť, tak by mal sám od seba odstúpiť. Keď bol schopný odstúpiť premiér a minister vnútra, tak nechápem, prečo nemôže odstúpiť aj policajný prezident. Toto vo mne vyvoláva podozrenia a otázky, načo Gašpar zostáva vo funkcii, keďže odstúpenie premiéra je politicky silnejší a významnejší krok ako prípadné odvolanie alebo odstúpenie policajného prezidenta. Vyvoláva to pochybnosti, prečo je Gašpar taký dôležitý a oprávnene to môže vyvolávať aj pochybnosti verejnosti, lebo keď už obetovali ministra vnútra a premiéra, tak nevidím dôvod, pre ktorý by mal byť problém vymeniť policajného prezidenta. 
 
Na druhej strane chápem, že o pár mesiacov môže prísť novela a policajný prezident sa bude dosadzovať inak. Keď policajný prezident odstúpi, neznamená to, že musí byť okamžite menovaný nový, veď sú tam viceprezidenti Policajného zboru, ktorí to môžu do novelizácie potiahnuť. Myslím si, že vládna koalícia si tým sama škodí a vyvoláva zbytočné podozrenia, či policajný prezident zotrváva na svojom mieste účelovo, aby sa na svetlo sveta alebo k vyšetrovateľom nedostali prípadné kauzy súčasnej koalície alebo iné kauzy z minulosti. 
 
Podľa posledných prieskumov Smer-SD stráca podporu a SaS znižuje náskok. Myslíte si, že Smer tak veľmi poškodili nové kauzy, že bude jeho podpora u voličov ďalej upadať? 
 
Toto nie je celkom isté. Uvidíme, ako sa bude dariť Pellegrinimu. To je jedna vec a druhá vec je to, že na ľavej strane politického spektra neexistuje voči Smeru alternatíva, pokiaľ nerátame komunistov, ale to je extrémna alternatíva. Komunistov vnímam ako extrémistickú stranu na úrovni neonacistov. Keď vznikne zmysluplná alternatíva, tak Smer môže postupne padať. Pokiaľ nevznikne alternatíva, tak Smer bude stále v hre. Aby začal Smer upadať, na to by jeho voliči museli prejsť medz nevoličov, čo je málo pravdepodobné. 
 
Aj keď predčasné voľby sa politikom ani protestujúcim dosiahnuť nepodarilo, tak sa blížia tie komunálne. Je podľa vás opozícia dobre pripravená „skórovať“ aj v komunálnych voľbách tak, ako to bolo vo VÚC? 
 
Myslím si, že najúspešnejší budú nezávislí kandidáti. Nevieme vylúčiť, že opozičné strany budú úspešné, ale treba si uvedomiť, že komunálne voľby sú o osobnostiach a o tom, ako veľmi sú kandidáti známi vo svojich regiónoch, mestách a malých obciach. Aj toto hrá úlohu a situácia je postavená trochu opačne. V komunálnych voľbách sa politické strany uchádzajú o známe osobnosti, o ktorých vedia, že majú v regiónoch veľkú váhu. Pokiaľ sa politickým stranám niečo také podarí, tak môžu byť úspešné. Strany ako napríklad SMK, KDH alebo Most-Híd, či Smer už dnes majú schopných primátorov a starostov. To im môže zabezpečiť úspech, lebo celonárodná politika sa do komunálnych volieb prenáša minimálne. Je to aj tým, že v tomto prípade existuje často osobná znalosť medzi voličom a kandidátom.
 
- Reklama -