VIDEO Katalánci sa nevzdávajú. Včera opäť vyšli do ulíc a bolo ich naozaj veľa

    0
    Ľudia mávajú katalánskymi vlajkami počas pochodu ulicami Barcelony (Autor: TASR)

    Podľa barcelonskej polície sa na nedeľnej demonštrácii v uliciach Barcelony zúčastnilo viac ako tristotisíc ľudí. Nielen z Barcelony, ale aj z celého Katalánska, odkiaľ ich do hlavného mesta regiónu podľa informácií denníka El País priviezlo takmer tisíc autobusov. Demonštranti požadovali prepustenie sedemnástich katalánskych politikov a aktivistov, ktorí sa podľa španielskych súdov dopustili pokusu o štátny prevrat, pričom niektorým v dôsledku toho hrozí až 30 rokov väzenia.

    Jedným z nich je vodca Katalánska Carles Puigdemont, ktorého pred niekoľkými týždňami zatkli v Nemecku a čaká na rozhodnutie tamojších súdov, či bude vydaný do Španielska. Nedeľnú demonštráciu podporili dve najväčšie strany, ktoré sa usilujú o nezávislosť – Katalánske národné zhromaždenie aj Omnium. Obe strany si v regionálnych voľbách udržali miernu väčšinu a ani zatknutie ich vodcov a hroziace vysoké tresty ich zatiaľ neprinútili zmeniť názor na nezávislosť.

    „Za práva, slobodu, demokraciu a jednotu. Chceme, aby už boli doma,“ hlásal podľa spravodajskej agentúry AFP jeden z mnohých transparentov, ktorý niesli priaznivci zadržiavaných katalánskych vodcov. „Dnes v Barcelone demonštrujeme našu jednotu na obranu demokracie pred hrozbou represie,“ cituje španielsky denník predsedu katalánskeho parlamentu Rogera Torrenta.

    Na demonštrácii sa zúčastnila aj starostka Barcelony Ada Colauová, ktorá volila ešte ostrejšie slová. „Španielsko je v súčasnom stave demokratickej regresie nebezpečné pre všetkých, nielen pre Katalánsko,“ uviedla katalánska politička. Demonštranti kričali heslá ako „slobodu politickým väzňom“ a často opakovali meno Carlesa Puigdemonta, ktorému hrozí za pokus o puč a údajnú spreneveru až 30 rokov väzenia.

    „Sme európski občania, ktorí chcú žiť v mieri, slobodne a bez strachu,“ vyjadril sa prostredníctvom Twittera samotný Puigdemont. Hoci sa na demonštrácii na podporu katalánskych politikov a aktivistov zúčastnili státisíce ľudí, podpora nezávislosti medzi obyvateľmi regiónu klesá. Ako uvádza agentúra AP, zatiaľ čo vlani v októbri sa vyjadrovalo za nezávislosť Katalánska 49 % ľudí, podľa aktuálneho prieskumu je to zhruba 40 %.

     

     

    Zdroj: Twitter/Carles Puigdemont

    - Reklama -