Odídem, ak ma minister požiada. Gašpar nateraz vo funkcii zostáva

    0
    Tibor Gašpar (Autor: TASR)
    Gašpar uviedol, že z funkcie odíde, len ak ho o to požiada minister alebo ho rovno odvolá. Sám však z postu policajného prezidenta neodíde. 
     
    „Ak ma o to požiada minister tak to spravím, ale tá iniciatíva musí prísť od neho. Som ochotný urobiť aj ten krok, že podám žiadosť o uvoľnenie z funkcie. Rozhodne ju nechcem dať preto, že ma k tomu vyzýva pán Šerliga, púani Farská a ďalší. Ak ma o to minister nepožiada tak dotiahnem tento projekt do konca,“ povedal v závere tlačovky Gašpar.
     
    Gašpar v úvode tlačovky uviedol, že sa na niekoľko týždňov odmlčal, ale chcel sa vyjadriť kvôli dianiu, ktoré sa spustilo okolo jeho osoby. Policajný prezident pripomenul vyjadrenie ministra v demisii Druckera a poďakoval sa mu rovnako ako premiérovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý sa vyjdril k jeho profesionalite v uplynulých dňoch. 
     
    „Včera odznelo z úst pána ministra vnútra, že sa deje polarizácia spoločnosti. Ak niekto polarizuje spoločnosť prostredníctvom mojej osoby tak to nie som ja,“ povedal Gašpar. „Tí ktorí volajú po tom, aby som odišiel odmietajú akúkoľvek diskusiu,“ dodal.  
     
    Gašpar pripomenul, že aj prezident Andrej Kiska sa zapojil do radu kritikov, medzi ktorými sú aj organizátori protestov „Za Slušné Slovensko“. 
     
    „Zákon o novom výberovom konaní na policajného prezidenta bude účinný koncom roka a to je doba keď príde k naplneniu môjho mandátu,“ povedal. 
     
    Gašpar pripomenul viacero kritických článkov z médií o jeho osobe a dodal výsledky policajného zboru po šiestich rokoch pod jeho vedením. „Nie som politik. Som policajt, ktorý sa cíti ako odborník a profesionál,“ obhajoval sa ďalej policajný prezident. 
     
    Gašpar sa vrátil do čias, keď bol ministrom vnútra Daniel Lipšic a uviedol, že odišiel v tom čase z policajnégho zboru pretože sa podľa neho až príliš uplatňoval dnes už neexistujúci paragraf podľa ktorého bolo možné prepustiť ľudí zo štátnej správy bez uvedenia dôvodu. Dnes je podľa Gašpara situácia podobná, pretože sa volá po jeho odvolaní bez dôvodu. 
     
    Na tlačovke nechýbal ani výčet vecí, ktoré sa policajnému zboru pod Gašparovim vedením podarilo vylepšiť. V tomto smere policajný prezident pripomenul, že zriadil kriminálne jednotky na úrovni okresov a vďaka tomu môžu pri vraždách zasahovať špecializovaní kriminalisti a nie iba bežní policajti.
     
    Gašpar obhajoval aj vyšetrovateľov, ktorí podľa neho teraz majú priestor na svoju prácu. Zmenili sme systém komunikácie s verejnosťou,“ dodal s tým, že polícia má na slovenské pomery úspešný facebokový profil. 
     
    „To, že Slovensko je dnes radené medzi najbezpečnejšie krajiny na svete nebolo zadarmo,“ povedal Gašpar. 
     
    „Každý minister vnútra má možnosť ma odvolať bez toho aby uidal dôvod a ja som povedal, že to budem rešpektovať… Toto by bol krok, ktorý by mohol byť vnímaný ako zbabelosť,“  povedal.
     
    - Reklama -