Nové čísla zo Švédska vyjavujú desivú skúsenosť s imigrantmi. Už to potichu pripúšťajú aj v Bruseli

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Vít Hassan)

    „Švédsko majú všetci spojené s hudobnou skupinou Abba, s nábytkovým reťazcom IKEA či so štedrým sociálnym systémom. V poslednom čase je však naša krajina spájaná skôr s rastúcim počtom navrátilcov z Islamského štátu a útokmi ručnými granátmi. Začiatkom tohto roka došlo v priebehu dvoch týždňov hneď k piatim takýmto útokom. V súčasnosti to už, bohužiaľ, nie je nič neobvyklé a Švédi si na nárast násilnej kriminality pomaly zvykajú,“ píše Neudingová.

    Ako ďalej uvádza šéfredaktorka švédskeho magazína, pred nadchádzajúcimi jesennými voľbami je práve zaistenie poriadku pre voličov kľúčovou témou. Zároveň však priznáva, že vzhľadom na škandinávsku povahu je diskusia na túto tému veľmi citlivá. „Streľba v uliciach je natoľko bežná, že médiá už majú problém upútať čitateľov titulkami o opakujúcich sa násilnostiach. K sociálnym nepokojom či zapaľovaniu áut dochádza skutočne so železnou pravidelnosťou,“ pokračuje.

    „Neradostnú situáciu v krajine si už všímajú aj naši susedia a napríklad dánsky premiér Rasmussen uviedol, že často používa Švédsko ako odstrašujúci príklad. Vláda sa preto rozhodla spustiť medzinárodnú kampaň, ktorá by pošramotenú povesť krajiny napravila. Premiér Löfven počas návštevy Bieleho domu pripustil, že máme problémy, ale odmietol uznať existenciu tzv. no-go zón, ktorých podľa niektorých expertov existuje vo Švédsku hneď niekoľko desiatok.“

    Neudingová tvrdí, že premiér problémy prehliada, a odvoláva sa na svoje rozhovory s lekármi záchrannej služby. „Do niektorých štvrtí sa už neodvážia vstúpiť bez policajnej ochrany,“ píše novinárka s tým, že nárast trestných činov je úzko spätý s neúspešnou integráciou prisťahovalcov. „Doménou kriminálnikov s prisťahovaleckými koreňmi sú najmä vraždy strelnou zbraňou, pričom ich počet sa v porovnaní so začiatkom 90. rokov zvýšil desaťnásobne. Okrem toho rastie aj antisemitizmus,“ poukazuje švédska novinárka.

    „Bývalý premiér Carl Bildt však napriek tomu pri nedávnom rozhovore pre The Washington Post tvrdil, že prisťahovalectvo úspešne zvládame a antisemitizmus nepredstavuje vo Švédsku väčší problém.“ Podobne podľa nej relativizujú súčasné problémy s prisťahovalcami aj všetci ministri socialistickej vlády či dokonca šéf polície v Malmö Stefan Sintéus. „Predstavitelia sú možno nad situáciou rezignovaní, ale v západoeurópskej krajine počas mieru je rozumné myslieť si, že pri takomto množstve sa násilie vymklo spod kontroly,“ uzatvára Neudingová. Pritom pred pár dňami sa stala jedna z policajných staníc v Malmö terčom granátového útoku a pri výbuchu došlo k zničeniu policajného auta.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -