Policajný štát v Rakúsku? Veľký brat dostal v parlamentne zelenú i napriek ostrej kritike

    0
    Rakúsky parlament vo Viedni. (Autor: TASR)

    Na základe schválených legislatívnych zmien získa polícia prístup k väčšine monitorovacích kamier vo verejných priestoroch a v závažných prípadoch aj k obsahu komunikácie prostredníctvom nástrojov, ako sú WhatsApp alebo Skype. Sledovanie šifrovanej elektronickej komunikácie má zabezpečiť špionážny softvér, označovaný ako “spolkový trójsky kôň”.

    V Rakúsku zároveň prestane byť dovolené používanie mobilných telefónov s anonymnými SIM kartami na kredit, informovali ORF a tlačová agentúra APA.

    Ďalšou súčasťou balíka je možnosť nariadiť poskytovateľom telekomunikačných služieb uchovávanie údajov o užívateľoch. Rakúske orgány tiež budú môcť jednoduchšie zhabať listy a balíky v prípadoch, keď sa podozrivý nenachádza vo väzbe.

    Piatkovému schváleniu v parlamente predchádzala vášnivá debata, v ktorej opozičné strany varovali pred vytváraním “policajného štátu”. Rakúski ministri vnútra a spravodlivosti Herbert Kickl a Josef Moser už dávnejšie vyhlásili, že tieto opatrenia nevyústia do masového sledovania, je však potrebné reagovať na vývoj terorizmu a závažnej trestnej činnosti.

    - Reklama -