Chmelár sa definitívne rozhodol kandidovať na prezidenta. Na čele štátu by mal stáť človek, ktorý nie je marketingovou bábkou, hovorí

    0
    Eduard Chmelár (Autor: archív E.Chmelára)
    Svoj zámer kandidovať na post hlavy štátu tlmočil analytik priaznivcom na sociálnej sieti, ako to prisľúbil ešte v marci, keď oznámil, že kandidatúru zvažuje. „Som rozhodnutý stať sa kandidátom na prezidenta Slovenskej republiky,“ oznámil Eduard Chmelár. 
     
    Na svojom oficiálnom facebookovom profile analytik píše, že dal súhlas skupine podporovateľov, aby zorganizovali petíciu, na základe ktorej ho ľudia navrhnú za prezidentského kandidáta. Oficiálne sa začne zber podpisov pod petíciu za Chmelárovu kandidatúru dnes (23. 4.) o 16. h na Námestí SNP v Bratislave. 
     
    Začiatok zberu podpisov ešte neznamená, že analytik bude skutočne jedným z kandidátov, čo Chmelár sám pripomína: „Začíname veľmi skromne, bez zbytočných fanfár. Oficiálne oznámim kandidatúru až v prípade úspešného vyzbierania potrebných 15 000 podpisov.“
    Analytik zverejnil aj novú internetovú stránku Chmelár pre Slovensko, na ktorej zdieľa svoje predstavy o fungovaní prezidentského úradu aj petíciu za svoju kandidatúru. 

    Najťažšia úloha pre Chmelára

    V krátkej reakcii pre Parlamentné listy Chmelár uviedol, že v prípade, ak sa mu podarí kandidovať, bude pre neho zrejme najťažšie preorientovať sa z profesionálneho analytika do úlohy kandidáta.  
     
    „Teraz v prvom rade prebieha petičná akcia, ale prirodzene, že budem pri nej vysvetľovať aj moje ciele. Beriem to predovšetkým ako misiu, ktorá má vysvetliť, že naše doterajšie predstavy o úlohe hlavy štátu sú pomýlené. Som presvedčený, že hlava štátu má obrovské úlohy vyplývajúce z ústavy, ktoré sa doteraz nerealizovali, či už v dôsledku nevedomosti, alebo lenivosti doterajších prezidentov,“ povedal analytik pre PL. 
     
    Chmelár v ozname o svojom zámere kandidovať ubezpečuje, že jeho rozhodnutie nie je výsledkom vysokej mienky o sebe samom, ale výsledkom znepokojenia nad doterajším stavom a výkonom prezidentského úradu. 
     
    „Napríklad doterajší prezident sa tlačil tam, kde sa pohyboval na hrane ústavy. To znamená pri otázkach menovania či nemenovania určitých ľudí a naopak doterajší prezident ignorovali alebo rezignoval na významné právomoci v oblasti zahraničnej politiky,“ povedal Chmelár. Dodal, že je to tým, že doterajší prezidenti preniesli tieto právomoci na vlády. 
     
    Analytik píše, že ho na Slovensku znepokojuje podľa neho chýbajúca zakladateľská idea. „Ako nezávislý štát existuje Slovenská republika už štvrťstoročie a za vyše 25 rokov sme neboli schopní dať jej štátnu doktrínu, základnú ideu, na ktorých štáty stoja a padajú, ako hovorieval Masaryk,“ povedal Chmelár pre PL s tým, že absencia idey štátu má oveľa ďalekosiahlejšie dôsledky, ako si dokážeme predstaviť. 

    Na to, ako sa rozhodne Kiska, nečaká

    Chmelár má predstavu, ako by mal v úrade pôsobiť budúci prezident Slovenskej republiky. „Na čele štátu by mal stáť človek, ktorý nie je ani lojálnym úradníkom, ani vodcom opozície, ani marketingovou bábkou, ale autentickým, premýšľajúcim človekom, ktorý dokáže na základe sformulovania predstavy o budúcnosti štátu povedať, kam by sme tento štát chceli posunúť. Mal by to byť človek, ktorý na základe sily myšlienky dokáže zjednotiť spoločnosť a nadchnúť ju za spoločné ciele, ktoré v tejto polarizovanej spoločnosti chýbajú,“ povedal analytik. 
     
    Chmelár v závere krátkeho rozhovoru uviedol, že nechce svoju kampaň v žiadnom prípade stavať na očierňovaní svojich súperov. Zdôraznil však jednu vec, ktorá je podľa neho dôležitá. „Nečakám ako opoziční politici na to, či sa pán Kiska rozhodne (kandidovať) alebo nie. Nekalkulujem ako opozícia spôsobom, že: ‚je populárny, ak bude kandidovať, tak ho podporíme, ak nebude kandidovať, nájdeme si vlastného kandidáta‘. Ja kandiujem preto, že som presvedčený, že doterajšie hlavy štátu nevyužili potenciál tohto úradu a to znamená, že chcem kandidovať bez ohľadu na to, či sa Andrej Kiska rozhodne tak alebo onak,“ dodal. 
     
    Vysvetľovanie svojich postojov k jednotlivým témam, ktoré už má sformulované, chce Chmelár ponechať na nasledujúce týždne a mesiace. Načrtnuté sú v skratke aj na jeho stránke venovanej kandidatúre na prezidenta. 

    Kandidátov pribúda

    Zámer kandidovať na prezidenta už oznámilo viacero ľudí. Jedným z nich je aj podnikateľ Imrich Béreš, ktorý síce oznámil, že sa chce o post hlavy štátu uchádzať, ale po medializácii údajného domáceho násilia, ktorého sa mal dopustiť na vlastnej manželke, od svojich plánov ustúpil. 
     
    Celkom vážne uvažuje o prezidentskom poste aj sudca a bývalý minister spravodlivosti z čias prvej vlády Roberta Fica Štefan Harabin. Svoj zámer kandidovať oznámil prednedávnom aj analytik Juraj Zábojník. Prezident Andrej Kiska zatiaľ neoznámil, či bude, alebo nebude v budúcoročných voľbách opätovne kandidovať.
     
    - Reklama -