Sarkisjan podal demisiu necelý týždeň po svojom zvolení za premiéra Arménska

    0
    Serž Sarkisjan (Autor: TASR)

    Vo svojom vyhlásení sa obrátil aj na všetkých občanov, účastníkov protestných akcií, dôstojníkov, vojakov i členov svojej politickej strany. Vysvetlil, že “pouličné hnutie je proti môjmu zotrvaniu v tejto funkcii, plním vašu požiadavku”. Na záver zaželal krajine mier, harmóniu a logiku. 

    Protesty proti zvoleniu bývalého prezidenta Serža Sarkisjana za premiéra prebiehajú od 13. apríla. Opozícia ho obvinila z neúčinného riadenia krajiny a zo zhoršenia hospodárskej situácie.

    V rámci kampane občianskej neposlušnosti do ulíc arménskych miest, najmä však Jerevanu, prichádzali tisíce demonštrantov, ktorí okrem mítingov organizovali aj blokády dôležitých dopravných tepien. Polícia zadržala niekoľko desiatok aktivistov i niekoľkých poslancov parlamentu vrátane opozičného Nikola Pašinjana. V pondelok sa k demonštrantom pridalo aj niekoľko desiatok vojakov arménskej armády, ktorí oznámili, že “sú s národom”.

    Napriek týmto protestom arménsky parlament v utorok zvolil 63-ročného Sarkisjana do funkcie premiéra. Predtým nadobudli účinnosť zmeny v ústave, podľa ktorých Arménsko prechádza z prevažne prezidentskej na parlamentnú formu vlády a šéf kabinetu bude mať rozšírené právomoci.

    - Reklama -