Danko vidí v Európe nárast radikalizmu a antisystémových strán šíriacich chaos

    0
    Andrej Danko počas letu do estónskeho Tallinu. (Autor: Facebook Andreja Danka)

    “Uvedomujeme si tlak, akému sú dnes vystavené štáty v Stredomorí. Pri pohľade na zloženie migračných tokov do Talianska či Grécka je však potrebné otvorene povedať, že z drvivej väčšiny ide o ekonomických migrantov,” povedal v prejave predseda slovenského parlamentu. Zároveň tvrdí, že v rámci EÚ sa treba v prvom rade zamerať na otázky, ktoré nás zjednocujú, a to sú práve bezpečnosť, ochrana vonkajších hraníc, obmedzenie tokov migrantov či spoločná obrana.

    Európsku úniu Danko považuje za výnimočný projekt, ktorého podstatou je služba obyvateľom, nie služba európskym inštitúciám. “Aj preto sa musíme zamyslieť nad tým, aké kompetencie by mali byť zverené do rúk bruselskej administratívy a ktoré majú ostať vo výhradnej kompetencii národných štátov,” podotkol.

    Danko sa nevyhol ani téme blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu v roku 2019. “Túto oblasť je nevyhnutné posilniť tak, aby sme dosiahli podstatne vyššiu účasť občanov. Nepodporujeme návrhy na vytvorenie národných kandidátok a jednotného európskeho volebného obvodu, mám však za to, že na čele európskych inštitúcií musia stáť mimoriadne osobnosti, ktoré dokážu reprezentovať naše spoločné záujmy vo vzťahu ku globálnym hráčom, ako sú USA, Čína či Rusko,” konštatoval.

    Na druhej strane je šéf NR SR presvedčený, že je potrebné pomenovať aj niektoré neférové praktiky, ktoré v rámci EÚ panujú. Spomenul dvojakú kvalitu potravín a iniciatívu štátov Vyšehradskej štvorky v tejto oblasti.

    Žijeme v turbulentnej dobe

    Danko zdôraznil, že žijeme v turbulentnej a náročnej dobe. “Ak dnes hovoríme o tom, ako má vyzerať budúcnosť EÚ, musíme si trochu nastaviť zrkadlo aj vo vzťahu k dnešnej politickej a spoločenskej realite v našich krajinách. Čoraz viac absentuje hodnotová diskusia o zásadných veciach. Mediálny i politický priestor sa neuveriteľne zrýchľuje a stáva sa často povrchným a bulvárnym, založeným iba na senzáciách,” upozornil.

    V Európe vidí Danko nárast radikalizmu a antisystémových strán šíriacich chaos. “Prevláda silný negativizmus a mnoho ľudí vníma situáciu len cez optiku čierneho a bieleho. Ľudia prestávajú komunikovať priamo a podliehajú internetu a sociálnym sieťam, ktoré prinášajú množstvo senzácií a neoverených správ bez akejkoľvek zodpovednosti,” dodal.

    Tajani v Bratislave?

    Prvým svetovým politikom, ktorý vystúpi v pléne Národnej rady SR s prejavom pred poslancami, by mohol byť predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Novinárom to povedal šéf NR SR Andrej Danko. Tajaniho na Slovensko osobne pozval v rámci konferencie predsedov parlamentov členských krajín EÚ, ktorá sa uskutočňuje v estónskej metropole Tallinn.

    “Pán Tajani moju ponuku prijal. V EÚ oceňujú náš moderný rokovací poriadok, ktorý nám umožňuje, aby v pléne vystúpili europoslanci a osobnosti a ja by som chcel, aby prvou svetovou osobnosťou, ktorá bude mať túto možnosť, bol práve pán Tajani,” povedal Danko.

    Cestoval s miernou obavou

    Predseda NR SR priznal, že v metropole Estónska sa spomenula aj vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. “Jasne sme odsúdili smrť dvoch mladých ľudí. Cestoval som sem s miernou obavou po udalostiach posledných dvoch mesiacov na Slovensku, ten obraz bol vo veľa veciach naštrbený. Ale odľahlo mi, že nás európski partneri vnímajú ako štát, ktorý nemá dvojmesačnú, ale 25-ročnú históriu. Na to netreba zabúdať, máme byť na čo hrdí. Netreba kloniť hlavu, ale slušne viesť dialóg,” povedal.

    Danko deklaroval, že takúto tragédiu každý normálny človek odsudzuje. “Verím, že veľmi rýchlo tých šialencov, ktorí to spôsobili, polícia vypátra,” dodal.

    - Reklama -