Takmer dve desaťročia vojny a čo z toho? Taliban si verí v ďalšej ofenzíve proti Američanom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Talibovia sa okrem útokov na afganské policajné a vojenské sily sústredia v tejto sezóne v rámci tzv. “zákopovej ofenzívy” na unášanie a zabíjanie Američanov a ich spojencov.

    Zákopová – alebo priekopová – vojna (ghazwatul chandak) je pomenovaná podľa historickej udalosti zo začiatku roka 627 n.l., keď prorok Mohamed dal pri obliehanej Medine vykopať zákopy, cez ktoré nepriateľskí bojovníci nedokázali na koňoch prejsť.

    Začiatok jari sa v Afganistane už roky nesie v znamení eskalácie násilia – topiaci sa ľad totiž dovoľuje povstaleckým bojovníkom lepší pohyb po horských terénoch.

    Ako upozornila AP, útoky Talibanu či džihádistov z organizácie Islamský štát (IS) sú však v tejto stredoázijskej krajine bežnými celoročne a odohrávajú sa takmer na dennej báze.

    Taliban ovláda rozsiahle územia Afganistanu a pravidelne útočí na ciele v metropole Kábul.

    Afganské bezpečnostné sily zvádzajú boje s militantmi po tom, čo medzinárodná koalícia na čele s USA stiahla koncom roka 2014 z krajiny svoje bojové jednotky. V Afganistane sú v súčasnosti sily Spojených štátov nasadené v rámci podporných a protiteroristických misií.

    - Reklama -