Agresívnych Holanďanov, ktorí v Prahe brutálne zbili čašníka, poslal súd do väzby

    0
    Turisti z Holandska kopú v Prahe do čašníka. (Autor: Reprofoto YouTube)

    Súd poslal do väzby dvoch bratov, ktorých polícia ešte v utorok obvinila z ťažkého ublíženia na zdraví. Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) Jana Lelka hrozí riziko úteku, keby boli vyšetrovaní na slobode. U jedného navyše hrozí, že by sa podobného činu mohol dopustiť opäť.

    “Obvinení vypovedali a zhodne uviedli, že je im ľúto, že napadli poškodeného, dokonca vyjadrili aj pocity hanby a snahu finančne poškodenému pomôcť,” povedal novinárom Lelek.

    Policajti budú podľa neho naďalej vypočúvať ďalšie osoby – svedkov incidentu a budú čakať na znalecké posudky. Tie budú obsahovať zranenia a zdravotný stav napadnutého čašníka. Pôjde o zásadné dôkazy, ktoré treba získať, a tak vyšetrovanie môže trvať ešte dva mesiace, dodal štátny zástupca.

    Za ťažké ublíženie na zdraví, ktoré mužovi pred reštauráciou spôsobili kopancami a údermi do hlavy, hrozí zadržaným až desať rokov väzenia. Čašník sa vo štvrtok podrobil operácii čeľuste.

    Zvyšní traja cudzinci verdikt nekomentovali a rýchle opustili súdnu budovu. Českú republiku musia podľa súdu opustiť do piatich dní.

    Skupinu cudzincov tvorilo sedem mužov, ale úrady v prípade dvoch dospeli k názoru, že sa do konfliktu nezapojili, ale naopak sa ho snažili upokojiť. Preto ich prepustili na slobodu.

    Sedem mužov vo veku 24 až 32 rokov zadržala česká polícia v pondelok podvečer na pražskom letisku po upozornení cestujúcich a dispečera kamerového systému. Sedeli v záhradke jednej z reštaurácií a zásah polície ich prekvapil. Všetci sú športovci, posilňujú, boxujú, sú fyzicky veľmi zdatní, opísal ich portál Novinky.cz.

    Na čašníka v podniku na Vladislavovej ulici muži zaútočili v sobotu, keď ich upozornil, že v reštaurácii nie je povolené konzumovať vlastný, donesený alkohol.

    Server holandských novín Algemeen Dagblad napísal, že sedem mužov pricestovalo do Prahy preto, aby oslávili blížiacu sa svadbu jedného z nich. Väčšina z nich údajne pochádza z Haagu a okolia, jeden pracuje v radoch amsterdamskej polície.

    - Reklama -