Pápež František: Som smrťou Alfieho hlboko pohnutý

    0
    pápež František (Autor: TASR)

    “Som smrťou Alfieho hlboko pohnutý. Dnes sa modlím predovšetkým za jeho rodičov, keďže Boh, náš Otec, ho berie do svojej láskavej náruče,” napísal pápež.

    Prípad smrteľne chorého Alfieho, ktorého v liverpoolskej Detskej nemocnici Aldera Heya odpojili ešte v pondelok od prístrojov na podporu života, vyvolal debatu o etike v medicíne a pozornosť predovšetkým v katolíckych krajinách, napísala tlačová agentúra AP.

    Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano uviedol v sobotu na Twitteri: “Zbohom, malý Alfie. Milovali sme ťa.”

    Popredný taliansky pravicový politik Luca Zaia, guvernér regiónu Benátsko, po úmrtí Alfieho nekompromisne vyhlásil, že “takzvaný civilizovaný svet poskytol najnovší dôkaz o nesmiernej necivilizovanosti”.

    Predstavitelia prevažne katolíckeho Poľska a Talianska kritizovali rozhodnutia britských súdov a britskej štátnej zdravotnej služby National Health Service (NHS) v tomto prípade.

    Emócie ohľadne Alfieho boli vybičované, pričom podporovatelia jeho ďalšej liečby pravidelne podnikali protesty pred liverpoolskou Detskou nemocnicou Aldera Heya a neraz sa pokúsili vtrhnúť do jej vchodu. V sobotu už títo zástancovia kládli kvety pred budovou zdravotného zariadenia. To však požiadalo ľudí, aby kvetinové a iné dary nechávali vo vedľajšom parku, aby sa zaručilo, že práca nemocnice nebude narušená.

    Detská nemocnica Aldera Heya vydala aj vyhlásenie, v ktorom vyjadrila “Alfieho rodine úprimnú sústrasť” nad jeho skonom. A dodala: “Bola to pre nich zničujúca cesta a my prosíme o rešpektovanie ich súkromia, ako aj súkromia nemocničného personálu.”

    Na základe britského zákona sú súdy požiadané, aby rozhodli v prípadoch, keď sa rodičia a lekári nedokážu zhodnúť na liečbe dieťaťa. V takýchto prípadoch majú práva dieťaťa prednosť pred právom rodičov rozhodnúť, čo je pre ich potomka najlepšie.

    Alfie bol v “polovegetatívnom stave” v dôsledku degeneratívnej neurologickej choroby, ktorú lekári neboli schopní s určitosťou identifikovať. Od prístrojov na podporu života ho odpojili tento pondelok, a to po sérii súdnych rozhodnutí v prospech mienky lekárov z liverpoolskej Detskej nemocnice Aldera Heya. Tí argumentovali, že ďalšia liečba chlapca by bola márna a nebola by v prospech batoľaťa.

    Rodičia z Liverpoolu chceli svojho syna vziať na ďalšiu liečbu do Detskej nemocnice Dieťaťa Ježiša (Bambino Gesu) v Ríme. Jej riaditeľka Mariella Enocová v utorok oznámila, že talianske ministerstvo obrany má pripravené lietadlo na prevoz Alfieho, ktorému udelili talianske občianstvo v nádeji, že to umožní jeho prepravu.

    “Môj bojovník zložil svoj štít a získal svoje krídla o 2.30 h, som úplne zdrvený,” napísal v sobotu chlapcov otec Tom Evans. Matka Kate Jamesová zverejnila na Facebooku podobný odkaz a poďakovala sa všetkým za podporu.

    - Reklama -