Trump pritvrdzuje voči Iránu. Saudská Arábia sa teší

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr po stretnutí s Pompeom hovoril o potrebe uvalenia ďalších sankcií na Irán. Uviedol tiež, že jeho krajina “podporuje Trumpovu politiku ohľadom Iránu, najmä pokiaľ ide o jadrovú dohodu”.

     Americký prezident Donald Trump stanovil 12. máj ako konečný termín pre rozhodnutie, či sa USA stiahnu z jadrovej dohody s Iránom, čo sa zdá byť aj pravdepodobné napriek nesúhlasu zo strany ďalších signatárov dohody. Trump dohodu s Iránom dlhodobo kritizuje a žiada, aby zohľadňovala aj iránsky program vývoja balistických rakiet či destabilizujúcu úlohu, ktorú islamská republika zohráva v oblasti Blízkeho východu.

    Pompeo v nedeľu pricestuje do Izraela, ktorý je ďalšou zastávkou na blízkovýchodnom turné nového šéfa americkej diplomacie, pripomína agentúra DPA. S izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom Pompeo taktiež plánuje diskutovať o situácii okolo jadrovej dohody s Iránom.

    Irán a šesť mocností – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA – dospeli 14. júla 2015 k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

    Pompeo v Rijáde zároveň vyzval na urovnanie sporu s Katarom. Bahrajn, Egypt, SAE a Saudská Arábia vlani v júni prerušili svoje diplomatické vzťahy a dopravné spojenia s Katarom a vyhlásili proti nemu dopravnú a obchodnú blokádu. Regionálni rivali Kataru ako dôvod uviedli, že Katar podporuje teroristické organizácie a Irán destabilizuje bezpečnosť v regióne. Katarskí predstavitelia však obvinenia odmietajú.

    - Reklama -