Pri náletoch v Sýrii zahynulo 23 ľudí- najmenej desať detí. Za útokmi sú buď Američania alebo Irak

    0
    Vojenské lietadlá (Autor: Ondrej Maliniak)

     Medzi obeťami je podľa správy tejto organizácie monitorujúcej sýrsky konflikt najmenej desať detí a sedem žien, pričom v bombardovanej oblasti provincie Hasaka sa zdržiavajú utečenci z Iraku a sýrskej provincie Dajr az-Zaur. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA písala o 25 mŕtvych a “masaker” pripísala koalícii pod vedením USA, uviedla agentúra DPA.

    Krátko predtým ohlásila Kurdmi vedená organizácia Sýrske demokratické sily (SDF) ofenzívu s cieľom dobyť posledné oblasti, ktoré džihádisti IS kontrolujú pri hranici s Irakom. SDF dočasne zastavili svoje operácie v regióne po tom, ako Turecko spolu so svojimi spojencami z radov sýrskych povstalcov vpadli do Kurdmi ovládaného regiónu Afrín na severozápade krajiny.

    Správa o Sýrii predložená Bezpečnostnej rade OSN v pondelok ukázala, že extrémisti z IS v marci rozšírili oblasť, ktorú majú vo svojich rukách v južnej časti Damasku, a naďalej sú prítomní v oblasti východne od mesta Dajr az-Zaur a v provincii Hasaka, informovala agentúra AP.

    Mesačná správa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa o uplatňovaní rezolúcie BR OSN požadujúcej prímerie v Sýrii tiež uvádza, že v tejto krajine pokračovala vojenská eskalácia, a to aj v tzv. deeskalačných zónach. Konštatuje okrem toho, že podľa hlásenia ministerstva obrany USA podnikla Američanmi vedená koalícia v marci najmenej 32 útokov na ciele IS v Sýrii.

    - Reklama -