Opozičné strany po prehratých voľbách ďalej zmätkujú, komentuje maďarský politológ

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa analytika 1. máj bol roky najväčším podujatím maďarskej ľavice, avšak v roku 2018 utrpela porážku vo voľbách, čo sa odzrkadlilo aj na majálese.

    “Opozícia sviatok práce oslavovala veľmi rezervovane. Jobbik nemal peniaze, Demokratická koalícia (DK) nemala chuť a Maďarská socialistická strana (MSZP) oslavovala v budapeštianskom parku Városliget, avšak bez pódia a rečníkov,” dodal Galló s poznámkou, že tieto strany zrejme ešte spracovávajú volebnú prehru.

    Politológ podotkol, že táto tendencia je badateľná v celej Európe, v Maďarsku je však mimoriadne citeľná. Opozičné strany podľa jeho slov hľadajú svoje vlastné únikové cesty a navyše sú pod tlakom “občianskej hrozby”.

    Ako dodal, opozícia diskutuje o tom, že by možno ani nebolo vhodné prevziať si na ustanovujúcej schôdzke 8. mája parlamentné poslanecké mandáty, pretože tým by potvrdili právoplatnosť výsledkov volieb, s ktorými nesúhlasia. “Opozičné strany ďalej zmätkujú. Evidentne nedokážu odhaliť príčiny úspechu vlády (premiéra Viktora Orbána), pričom sa uchyľujú k povrchným analýzam. Otázkou je, dokedy to zostane takto,” zdôraznil politológ.

    - Reklama -