Rozhodnutie Rakúska o prídavkoch na deti je nečestné voči Maďarom, povedal šéf diplomacie

    0
    Péter Szijjártó (Autor: TASR)

    Pravicovo-konzervatívna vláda predstavila v stredu vo Viedni príslušný návrh zákona, informovala agentúra DPA.

    Maďarská vláda v každom prípade zasiahne voči tomu, ak by ktokoľvek zaobchádzal s občanmi Maďarska nespravodlivo a nečestne. “Terajšie rozhodnutie rakúskej vlády je voči Maďarom nespravodlivé a nečestné,” píše Szijjártó vo vyhlásení.

    Šéf rezortu diplomacie zdôraznil, že Rakúsko je dôležitým partnerom Maďarska a v mnohých záležitostiach aj dôležitým spojencom. Avšak v tejto otázke sa Maďarsko dostalo s Rakúskom do vážneho sporu. Podľa jeho slov je neprípustné, aby Maďari pracujúci v Rakúsku plnili svoje daňové a odvodové povinnosti, pritom by ale dostali nižšie prídavky na deti ako občania Rakúska.

    Szijjártó dodal, že ide aj o európsku otázku, preto Maďarsko očakáva od inštitúcií Európskej únie, že zasiahnu pri uplatnení európskych noriem a dohôd.

    Navrhované škrty by mali postihnúť predovšetkým rodiny, ktorých deti žijú na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Deti žijúce vo Švajčiarsku alebo Belgicku naopak v budúcnosti dostanú – s ohľadom na vyššie životné náklady – viac peňazí, píše DPA.

    Rodinné prídavky pre rodičov pracujúcich v Rakúsku sa – v prípade schválenia predmetného zákona parlamentom – majú s platnosťou od roku 2019 prispôsobiť výške životných nákladov v domovských krajinách. EÚ ohlásila, že chce preskúmať, či je príslušný rakúsky návrh zákona v súlade s právom EÚ.

     

     

    - Reklama -