Dokáže Slovensko v čase bezpečnostnej krízy zabezpečiť ľuďom dostatok potravín? Kollár tvrdo skritizoval pôsobenie Matečnej

    0
    Boris Kollár (Autor: df)

    Ďalej uviedol, že záporné saldo zahraničného obchodu s agrokomoditami sa prepadlo z 1,096 miliardy eur v roku 2015 na súčasnú úroveň 1,402 miliardy eur. Konštatoval zníženie chovu ošípaných, dojníc aj plôch, na ktorých sa pestujú zemiaky. “Podpísali sa pod to všetky politické reprezentácie, je to výsledok slepého liberalizmu a rozkrádania,” povedal Kollár.

    Podľa hnutia šéfka agrorezortu nevie zabezpečiť udržateľnosť poľnohospodárstva či produkcie potravín na zabezpečenie potravinovej sebestačnosti a mala by odstúpiť z postu.

    Expert hnutia pre pôdohospodárstvo Jaroslav Karahuta upozornil, že ministerka nepredložila zatiaľ koncepčný materiál rozvoja rezortu a stratégiu, napriek tomu, že kríza v agrosektore sa prehlbuje. “Pani ministerka neplní ani programové vyhlásenie vlády, kde ako ministerka si dala záväzok podporiť dlhodobé koncepčné riešenie zvýšenia potravinovej bezpečnosti a zvýšenie podielu na trhu slovenských výrobkov z domácich surovín,” povedal a dodal, že nezaviedla napríklad funkčný poistný systém so spoluúčasťou štátu či nepodporila mladých farmárov.

    V súvislosti s financiami z Európskej únie Karahuta uviedol, že SR čerpá 0,9 % z celkových podpôr, ale na produkcii sa podieľa 0,5 % a na pridanej hodnote 0,3 %.

     

    - Reklama -